Guvernul de la Varșovia are în plan relocarea refugiaților ucraineni aflați în marile orașe poloneze


Guvernul de la Varșovia are în plan relocarea refugiaților ucraineni aflați în marile orașe poloneze

Relocarea refugiaților ucraineni din orașe mai mari în orașe mai mici, respectiv în sate, cât și punerea la dispoziție a unor locuri de muncă în sectoare în care există un deficit mare de muncitori sunt soluțiile la care lucrează Guvernul Poloniei. 

Împreună cu oficialii administrației publice locale, se pregătește un proiect strategic pentru integrarea socială a refugiaților. Precizările au fost făcute de ministra poloneză Agnieszka Scigaj. Inițiativa se referă la trei domenii: locuințe, muncă și educație. Strategia vizează integrarea a peste un milion de refugiați în societatea poloneză. Această inițiativă vine pe fondul temerilor Guvernului de la Varșovia potrivit cărora ar putea apărea tensiuni și conflicte tot mai mari la nivel social, incidente pe care proiectul strategic ar urma să le prevină. 

În prezent, refugiații se adună în cele mai mari orașe ale Poloniei. Există un deficit de locuințe și locuri de muncă în acele orașe. Potrivit Guvernului, cea mai bună idee pentru integrarea străinilor este de a-i încuraja să se mute din aglomerările urbane în orașele mici (de până la 25.000 de locuitori) și zonele rurale. Aceste zone sunt depopulate și, ca urmare, de exemplu există mai multe locuri în instituțiile de învățământ. Printre migranții ucraineni predomină femeile și copiii, cărora le-ar fi mai ușor să se integreze în sistemul de învățământ polonez din aceste zone. Refugiaților le-ar fi mai facil să găsească de lucru acolo, cum ar fi în sectorul serviciilor și în agricultură, care se confruntă cu o penurie de muncitori. Potrivit Guvernului, noii localnici ar putea aduce un impuls de dezvoltare pentru aceste orașe mici.

Strategia la care lucrează Guvernul este, totodată, de a le oferi locuințe refugiaților, cum ar fi în clădirile libere renovate sau ce urmează să fie renovate. 

Potrivit oficialilor de la nivelul guvernărilor locale, propunerilor Executivului de la Varșovia le lipsea o chestiune importantă - angajatorii. Pe parcursul unei întâlniri, aceștia au solicitat o mai mare includere a antreprenorilor în cadrul strategiei. Antreprenorii nu numai că oferă locuri de muncă pentru străini, dar ar putea participa și la programul de locuințe.

Ei subliniază și alte neajunsuri ale propunerilor Guvernului, făcându-și griji dacă refugiații care aleg să locuiască în mediul rural polonez vor putea să-și păstreze locurile de muncă în extrasezon. Aceștia au cerut, de asemenea, ca strategia să includă o variantă suplimentară a programului pentru orașele mai mari. O mare parte a refugiaților care s-au stabilit deja în acele orașe și și-au găsit locuințe și locuri de muncă ar rămâne acolo. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.