Septembrie, ultimul kazacioc: Ucraina a început ofensiva pentru eliberarea regiunii Herson!


Septembrie, ultimul kazacioc: Ucraina a început ofensiva pentru eliberarea regiunii Herson!

După declarația lui Serghei Lavrov despre „extinderea geografiei operațiunii speciale”, nu au existat schimbări semnificative pe frontul ucrainean. În ultima săptămână, trupele ruse au făcut puține progrese în regiunea Donețk, dar principalele linii de apărare ale armatei ucrainene rămân inexpugnabile. Luptele continuă lângă Seversk și Bakhmut. Fără control asupra acestor localități, rușilor le este imposibil să avanseze spre Slaviansk și Kramatorsk. Situația este mult mai dinamică, însă, în direcția Herson, unde Forțele Armate ale Ucrainei bombardau poduri și depozite de muniții ale invadatorilor ruși.

Deși nu au existat recunoașteri oficiale din partea ucraineană, regiunea Lugansk este probabil deja pe deplin controlată de Forțele Armate ale Federației invadatoare. Pe toate hărțile, inclusiv pe cea creată de analiștii de la DeepState, teritoriul regiunii este marcat ca ocupat. În ultima săptămână și jumătate, Ucraina nu a furnizat nicio dovadă a operațiunilor terestre în limitele administrative ale regiunii Lugansk. În acest moment, luptele au loc de-a lungul granițelor regiunilor Donețk și Lugansk, așa cum a arătat și șeful administrației militare regionale Lugansk, Serghei Gaidai .

Unul dintre cele mai fierbinți locuri din regiunea Donețk a fost satul Verkhnekamenskoye, la cinci kilometri est de Seversk. Forțele Armate ale Ucrainei au recăpătat controlul asupra acesteia în prima jumătate a săptămânii trecute și au continuat să țină linia de atunci. Luptele au avut loc și în vecinătatea orașului Grigorievka, la 10 kilometri nord-est de Seversk. Patru voluntari din legiunea străină a Forţelor Armate ale Ucrainei au fost ucişi în această zonă în urmă cu câteva zile. Seversk însuși și pozițiile armatei ucrainene din jurul său sunt supuse bombardamentelor continue .

De asemenea, acțiunile de asalt ale armatei ruse în direcția Bakhmut au fost fără succes. Luptele continuă încă la aproximativ 10 kilometri de centrul regional. La 20 de kilometri sud-est, rușii încearcă să captureze satul Novouganskoye și termocentrala Uglegorskaya situată în apropierea acestuia. Astăzi, 25 iulie, așa-zisul DPR a anunțat că face curățenie pe teritoriul termocentralei. Dimineața, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat despre ofensiva trupelor ruse în zona termocentralei. 

Anterior, informațiile britanice au sugerat că cea de-a doua cea mai mare centrală termică din Ucraina este importantă pentru ruși nu doar ca facilitate de infrastructură, ci și în ceea ce privește reluarea ritmului ofensivei împotriva orașelor cheie din această direcție - Slaviansk și Kramatorsk.

Bătălia pentru Slaviansk se amână. Joc de glezne la Harkov

Bătălia deja anunțată pentru Slaviansk nu a început încă. Pe lângă linia Seversk-Bakhmut, care este de netrecut pentru armata rusă, Forțele Armate ale Ucrainei țin cu fermitate linii defensive la 20 de kilometri nord de aglomerația Slaviansk-Kramatorsk. Fronturile se întindeau deja de la Krasnopolye până la Bogorodichny. Ultimul sat amintit a căzut deja, de mai multe ori, în mâinile ambelor tabere beligerante. Într-un videoclip publicat la mijlocul săptămânii trecute , armata ucraineană distruge vehicule blindate rusești la periferia nordică a orașului Bogorodichne. Potrivit informațiilor neoficiale, Forțele Armate ale Ucrainei controlează în prezent de la o treime la jumătate din teritoriul așezării.

Dar chiar dacă armata rusă va depăși linia de apărare a armatei ucrainene în vecinătatea Bogorodichne, Krasnopolye și Dolina, va trebui să avanseze de-a lungul autostrăzii M-03. Acesta este un coridor îngust, incomod, limitat pe de o parte de iazurile Donrybkombinat și, pe de altă parte, de dealurile împădurite ale monumentului natural botanic Mayatskaya Dacha. Aici apărarea va avea un mare avantaj.

Una peste alta, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că situația din Donbas a fost stabilizată datorită furnizării de arme occidentale. Dacă mai devreme, potrivit acestuia, rușii trăgeau aproximativ 12 mii de obuze de artilerie pe zi împotriva a 1-2 mii de la Forțele Armate ale Ucrainei, acum armata ucraineană răspunde cu aproximativ 6 mii de obuze pe zi.

În regiunea Harkov, adiacentă Donbasului, armata rusă nu a condus operațiuni ofensive active, reținând Forțele Armate ale Ucrainei într-o confruntare de urzură. În acest moment, această direcție este cea mai stabilă secțiune a frontului. Cu toate acestea, analistul militar Konstantin Mashovets consideră că Forțele Armate Ruse se pregătesc să crească intensitatea ostilităților în jurul Harkovului. Potrivit acestuia, în acest context, ar trebui luate în considerare o serie de atacuri în direcția lui Chuguev în ultimele două zile pentru a „îmbunătăți tactic liniile de plecare pentru acțiunile active ulterioare”.

Preludiu exploziv pentru eliberarea Hersonului. Legea lui HIMARS

Principalele evenimente din săptămâna trecută au avut loc pe frontul de sud, unde Ucraina a lansat o serie de lovituri de precizie pe poduri cheie din regiunea Herson. Podul Antonovsky (foto) peste Nipru și podul peste râul Ingulets din Daryevka sunt avariate, dar funcționează într-o măsură limitată. O serie de observatori și experți consideră că în acest fel Kievul le-a arătat comandanților forțelor armate ale Federației Ruse ce îi așteaptă în viitorul apropiat.

„Podul Antonovsky este un indiciu concret despre ceea ce li se va întâmpla dacă nu părăsesc teritoriul Hersonului și toate celelalte regiuni ale Ucrainei într-un format voluntar”, a comentat și Mihail Podolyak , consilier al Președintelui Ucrainei, despre acțiunile Forțelor Armate ale Ucrainei.

Dacă podurile vor fi distruse, gruparea Herson a Forțelor Armate ale Rusiei va fi tăiată de la aprovizionare și de la întăriri, iar controlul cu foc al Forțelor Armate ale Ucrainei asupra tuturor comunicațiilor de transport va însemna de fapt o încercuire operațională a rușilor. 

„Loviturile asupra podurilor fac posibilă minimizarea sau oprirea completă a transferului de forțe și bunuri către partea din dreapta a regiunii Herson. Astfel, Forțele Armate ale Federației Ruse, ocupate cu apărarea și fiind sub presiune constantă a focului, nu vor putea să-și reînnoiască stocurile de muniție, combustibil și lubrifianți, să compenseze pierderile și chiar să elimine răniții. Acest proces de uzură a grupului lor de trupe blocat poate dura de la o săptămână la două. După aceea, apărarea invadatorilor va începe să se prăbușească și să se micșoreze, concentrându-se în jurul Hersonului. Cu excepția cazului în care, desigur, până atunci Forțele Armate ale Ucrainei nu blochează retragerea în oraș a unităților din nord și nord-est ”, comentează asupra planului comandamentului Forțelor Armate ale Ucrainei, observatorul politico-militar ucraineean Alexander Kovalenko .

Sistemele HIMARS fac legea în regiunea Herson, cu ajutorul acestora ucrainenii distrugând mai multe depozite de muniție ale rușilor, în ultimele săptămâni. Și tot HIMARS-urile se pregătesc să toace și trupele ruse care se pare că au fost prinse ca într-o „căldare” în satul Vysokopole de la granița administrativă a regiunilor Herson și Dnepropetrovsk, dacă informația se va dovedi veridică 100%. Potrivit diverselor surse ucrainene, ar putea fi înconjurați între 1.000 și 2.000 de militari ruși. Dar până la sfârșitul săptămânii, experții au pus la îndoială această informație, observând că Vysokopolie este o așezare prea mică pentru a găzdui atât de mulți soldați cu vehicule blindate. Mai târziu, consilierul lui Zelensky, Alexei Arestovich , a spus că Forțele Armate ucrainene „încă trebuie să lupte” pentru ca declarația despre încercuirea tactică a forțelor ruse în zonă să devină realitate.

Experții de la Institutul American pentru Studierea Războiului (ISW) consideră că în acest moment armata ucraineană se pregătește să lanseze sau a lansat deja o contraofensivă în regiunea Herson, dar în sursele deschise informațiile despre progresul sau ritmul acesteia sunt probabil să fie „limitat sau apar cu întârziere”.

Consilierul șefului administrației militare regionale Herson, Serhiy Khlan , a spus că Forțele Armate ale Ucrainei sunt capabile să elibereze regiunea Herson până în septembrie, adică până în momentul în care rușii urmează să organizeze acolo un referendum ilegal pentru aderare la Federația Rusă. Sâmbătă, 23 iulie, Khlan a spus că armata ucraineană a recâștigat controlul asupra mai multor așezări din regiunea Herson, însă nu le-a numit, cerând să aștepte informații oficiale de la conducerea militară a țării. În aceeași zi, informațiile britanice au sugerat că rușii vor încerca cel mai probabil să oprească forțele armate ucrainene cu foc de artilerie și să folosească râul Ingulets ca linie defensivă. 

Nu în ultimul rând datele satelitului NASA FIRMS arată un număr anormal de mare de incendii în partea ocupată a regiunilor Zaporojie și Herson. O parte semnificativă dintre acestea au apărut în ultimele 24 de ore, ceea ce poate indica indirect și intensificarea ostilităților și declanșarea contraofensivei Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.