Exportul de cereale. Ucraina anunță că portul Odesa nu va fi deminat complet


Exportul de cereale. Ucraina anunță că portul Odesa nu va fi deminat complet

Deblocarea portului Odesa pentru exportul de cereale ucrainene și deschiderea așa-numitului "culoar de cereale" pentru exporturile de alimente în pofida ultimelor bombardamente rusești asupra infrastructurii portuare nu implică deminarea completă a zonei apelor portuare. Piloții vor naviga cu transportoare de cereale din cele trei porturi desemnate prin mai multe căi înguste.

Precizările au fost făcute de purtătorul de cuvânt al Administrației Militare Regionale Odesa, Serhiy Bratchuk.

"Când vine vorba de deblocarea exportului de cereale ucrainene și de deschiderea 'culoarului de cereale', nimeni nu spune că zona de apă a portului Odesa va fi complet deminată. Va fi disponibilă o cale îngustă pentru transportatorii de cereale – navele vor fi grupate și apoi însoțite de-a lungul rutei desemnate. În rest totul va rămâne minat", a spus Bratchuk.

Purtătorul de cuvânt al Administrației Militare Regionale a menționat că un segment semnificativ al populației consideră că acordurile încheiate la Istanbul slăbesc siguranța minelor.

"Acest lucru nu se va întâmpla", a subliniat Bratchuk, 

"De aceea rămâne în vigoare interdicția de a vizita plajele de pe coasta Mării Negre și de a înota în mare. Aș dori să subliniez acest lucru", a mai zis Bratchuk.

Reiterăm că, după semnarea pe 22 iulie a acordului privind exportul maritim de cereale și produse alimentare aferente, porturile Odesa, Chornomorsk și Pivdenny au început pregătirile pentru a relua operațiunile. Navele care vor transporta cereale vor intra și ieși din porturile maritime menționate însoțite de navigatori locali.

Pe 23 iulie, la mai puțin de o zi după semnarea acordului, Rusia a atacat portul comercial maritim Odesa cu rachete de croazieră Kalibr. Două rachete au fost doborâte de forțele de apărare antiaeriană, în timp ce alte două au lovit infrastructura portului.

Pe 22 iulie, la Istanbul, ca urmare a reuniunii patrulatere dintre Ucraina, Turcia, ONU și Rusia, a fost semnat un acord, conform căruia vor fi exportate cereale și alte produse alimentare din porturile Ucrainei. (sursa: Ukrinform)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.