Ucraina așteaptă să exporte primul transport liber de cereale, în cadrul acordului recent intermediat de ONU


Ucraina așteaptă să exporte primul transport liber de cereale, în cadrul acordului recent intermediat de ONU

Ucraina speră ca un acord intermediat de ONU, menit să reducă penuria globală de alimente prin reluarea exporturilor de cereale din regiunea Mării Negre, să înceapă să fie implementat în această săptămână.

Înalți oficiali guvernamentali au declarat în cadrul unei conferințe de presă la Kiev că speră că primul transport de cereale conform acordului va fi expediat din portul Chornomorsk în această săptămână și că alte asemenea transporturi ar putea fi efectuate din toate porturile incluse în acord în termen de două săptămâni.

Ministrul Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a declarat că nu există limite privind cantitatea de cereale care ar putea fi exportată în baza acordului semnat vineri la Istanbul, care permite, de asemenea, importurile și exporturile de îngrășăminte.

"Credem că în următoarele 24 de ore vom fi pregătiți să lucrăm pentru a relua exporturile din porturile noastre. Vorbim de portul Chornomorsk, va fi primul, apoi va fi Odesa, apoi portul Pivdeny", a spus ministrul adjunct al infrastructurii Yuriy Vaskov.

Acordul de vineri urmărește să permită trecerea în siguranță în și din porturile ucrainene, blocate de flota rusă de la Marea Neagră de la invazia Moscovei din 24 februarie.

Acordul a fost salutat ca o izbândă diplomatică care ar contribui la stoparea creșterii prețurilor la alimente la nivel mondial, restabilind transporturile de cereale din Ucraina la nivelurile de dinainte de război, anume de 5 milioane de tone pe lună.

Kubrakov a declarat în conferința de presă că deschiderea porturilor din Marea Neagră pentru export ar aduce Ucrainei cel puțin 1 miliard de dolari pe lună.

„Este foarte important ca fermierii noștri să primească finanțare în acest an și să aibă ocazia să desfășoare campania de semănat pentru sezonul următor, pentru că fără aceasta vom pierde întregul ciclu agricol și întreaga industrie”, a spus el, adăugând: „Este o chestiune de supraviețuire a întregii noastre industrii agricole”.

Ucraina continuă să depună eforturi pentru a pune în aplicare acordul, în ciuda unui atac rusesc cu rachete asupra Odesei consemnat sâmbătă. Rusia a declarat duminică că forțele sale au lovit o navă de război ucraineană și un depozit de arme din Odesa cu rachetele sale de înaltă precizie.

"Toți am văzut perfect sâmbătă că nu este o problemă pentru ei să saboteze infrastructura portuară. Acesta este riscul principal și înțelegem că poate speria oricând piața", a spus Kubrakov.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.