Fostul udemerist Peter Eckstein-Kovacs spune că declarațiile lui Viktor Orban îi produc frisoane. „E rasism, rasism pur!” UDMR trebuie să spună răspicat dacă se delimitează de discursul și rasismul premierului maghiar / Autoritățile de la București bagatelizează însă delirul liderului de la Budapesta. Aurescu: „discursul lui Orban de sâmbătă nu a adus nimic fundamental nou”


Fostul udemerist Peter Eckstein-Kovacs spune că declarațiile lui Viktor Orban îi produc frisoane. „E rasism, rasism pur!” UDMR trebuie să spună răspicat dacă se delimitează de discursul și rasismul premierului maghiar / Autoritățile de la București bagatelizează însă delirul liderului de la Budapesta. Aurescu: „discursul lui Orban de sâmbătă nu a adus nimic fundamental nou”

Unul dintre cei mai controversați lideri europeni, premierul maghiar Viktor Orban, a reușit să bulverseze UE și să producă mare satisfacție la Moscova prin discursul său halucinant de la Băile Tușnad, unde a fost prezent pentru o serie de manifestări ale minorității din regiune. Pe lângă criticile dure la adresa Vestului, la ajutorul acordat de Occident Ucrainei în contextul războiului cu Rusia, la sancțiunile fără efect impuse Moscovei, Orban, unul dintre cei mai importanți aliați ai tiranului de la Kremlin, a delirat și despre amestecul raselor care ar duce la dispariția națiunilor, viziunea acestuia pe această temă fiind catalogată drept „rasism” care „dă fiori” de fostul deputat UDMR Peter Eckstein-Kovacs. 

„Ceea ce reprezintă o noutate absolută pentru mine cel puțin este chestia rasială, ceea ce îmi produce frisoane și cred că nu numai mie, cu rase pure și cu rase impure în Europa (...). E rasism, rasism pur, ceea ce până acum nu a fost exhibat cel puțin de premierul Ungariei”, a precizat Peter Eckstein-Kovacs într-o intervenție la RFI.

Eckstein-Kovacs (foto jos) crede că UDMR - formațiune din care a demisionat în timpul protestelor #rezist din 2018, acuzând cârdășia uniunii cu PSD în modificarea codurilor penale -  ar trebui să spună clar dacă se delimitează sau nu de discursul rasist al lui Viktor Orban: „UDMR-ul s-a cam lipit de FIDESZ și de partidul de guvernământ din Ungaria și aici, cum să zic, iarba nu-i mai place, dar tace (...). Partidele politice și presa trebuie să-i întrebe pe liderii UDMR, până când răspund: vă asimilați aceste valori, vă asimilați acest rasism? Uitați, se vorbește de puritatea rasei și nu a sărit imamul de la Constanța, dar nici cei de la Constantinopol. Au sărit, în schimb, evreii din Ungaria, adică prim-rabinul Ungariei și Federația Comunităților Evreiești din Ungaria sunt pe undeva panicate, zic domnule, asta am trăit-o în al Doilea Război Mondial, când vorbeam de rase superioare, de rase inferioare. Adică UDMR-ul trebuie întrebat până când se delimitează de aceste excese vizibile de pe Lună, cum ar zice domnul prim-ministru Orban”.

 

Aflat în weekend în România, premierul de la Budapesta, Viktor Orban, a criticat NATO și UE pentru ajutorul militar dat Ucrainei, a spus că sancțiunile luate împotriva Rusiei au eșuat și a afirmat că țările europene cu populații etnice mixte „nu mai sunt națiuni.”

„Stânga internaționalistă are o șmecherie: ei spun că în Europa trăiesc oricum popoare cu rase amestecate. Ceea ce este fals pentru că încurcă mai multe lucruri. Există o lume în care popoarele europene se amestecă cu cele care vin din afara Europei. Ei bine, asta este lumea cu rase amestecate. Și suntem noi, unde popoare care trăiesc în Europa se amestecă între ele. De aceea noi de exemplu, în bazinul carpatic nu suntem rase amestecate, ci suntem un amestec al popoarelor care trăiesc în propriul lor loc de origine European. (…) Suntem de acord să ne amestecăm între noi, dar nu vrem să devenim o rasă amestecată, pentru asta i-am oprit pe turci la Viena și de asta i-au oprit francezii pe arabi la Poitiers, mai demult”, a mai spus Orban, sâmbătă la Băile Tușnad.

Reacția autorităților de la București a fost considerată extrem de slabă față de delirul extremisto-rasist al lui Orban, doar ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, exprimând public o apreciere - cel puțin bizară - într-o apariție la Digi24. Demnitarul român consideră că, deși este regretabil că „astfel de idei sunt propagate pe teritoriul României”,  discursul lui Orban „nu a adus nimic fundamental nou”.

Bogdan Aurescu pentru DIGI24: „Este regretabil că astfel de idei sunt propagate de pe teritoriul României, în contextul global complex pe care trebuie să îl înfruntăm cu toții, mai ales că pozițiile noastre oficiale sunt diferite de aceste teze. E clar că nu putem fi de acord cu ele. Nu mai spun de declarațiile privind rasele, care nu sunt acceptabile.

În același timp, discursul premierului Orban de sâmbătă nu a adus nimic fundamental nou, sunt aceleași concepții pe care le-am văzut deja în poziționările oficialilor ungari, doar că au fost puse împreună, iar unele au fost elaborate mai pe larg. Plus alte considerente de politică internă ungară.

Desigur, fiecare stat își definește pozițiile pe teme internaționale așa cum consideră, dar, după cum este bine știut, România nu împărtășește aceste opinii inadecvate, de care ne delimităm în mod clar, pentru că ele afectează solidaritatea europeană privind acțiunea în sprijinul Ucrainei. România a susținut și susține necondiționat suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, mai ales în actualul context. De asemenea, am sprijinit și sprijinim, în orice modalități conforme dreptului internațional, eforturile acestui stat de a face față agresiunii Rusiei. 

Este clar că Ucraina este victimă a agresiunii ilegale a Rusiei, care este agresorul, iar Ucraina trebuie sprijinită să reziste și să câștige. Sancțiunile decise de UE, SUA și alți parteneri internaționali sunt necesare și utile, România a sprijinit și continuă să sprijine consolidarea regimului european și internațional de sancțiuni împotriva Rusiei, care își produc deja efectele. Iar aceste efecte vor fi resimțite de Rusia și mai mult în lunile următoare, pentru că este nevoie de un anumit interval de timp ca ele să acționeze. A fost și este o abordare corectă din partea comunității internaționale democratice.

De asemenea, suntem consecvenți și fermi ca stat membru al UE, aliat NATO și partener strategic al SUA, și, prin urmare, suntem vocali și extrem de activi în promovarea și consolidarea valorilor democratice, a statului de drept, a ordinii mondiale bazate pe reguli, a respectării dreptului internațional.

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.