Ministrul ucrainean al Energiei, anunț important pentru Europa: "Putem ajuta UE să înlocuiască 5 miliarde de metri cubi de gaz rusesc!"


Ministrul ucrainean al Energiei, anunț important pentru Europa: "Putem ajuta UE să înlocuiască 5 miliarde de metri cubi de gaz rusesc!"

Ucraina este solidară cu Uniunea Europeană în depășirea crizei energetice cauzată de o reducere a livrărilor rusești de gaz către UE și este pregătită totodată să furnizeze 1,5 gigawați de energie electrică țărilor Uniunii Europene, înlocuind astfel aproximativ cinci miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Ministrul ucrainean al Energiei, German Galușcenko, a declarat acest lucru marți, la Bruxelles, înainte de o întâlnire de afaceri organizată în cadrul unei reuniuni extraordinare a miniștrilor Energiei din UE.

Acesta a vorbit pentru Ukrinform despre modul în care Ucraina și UE se pot ajuta reciproc în depășirea crizei energetice provocate de Rusia.

"Avem mai multe idei. În primul rând, vorbim despre chestiunea exporturilor de energie electrică din Ucraina. Aceasta este o situație win-win. Putem vinde energie electrică, avem o astfel de capacitate, până la 1,5 gigawați. O putem face chiar acum. Acest lucru este bun pentru piața ucraineană, deoarece avem o diferență mare de preț. Așadar putem obține bani pentru a ne menține lichiditatea financiară. Pe de altă parte, putem aduce o economisire de până la cinci miliarde de metri cubi de gaz în Europa: pur și simplu cumpărați electricitate și nu folosiți gazul rusesc", a spus Galușcenko.

Reiterăm că Rusia amenință țările care susțin lupta Ucrainei împotriva agresiunii ruse cu o întrerupere completă a furnizării de gaze, ceea ce ar putea provoca o criză energetică profundă în ajunul perioadei de iarnă.

Astăzi, Bruxelles-ul găzduiește o reuniune de urgență a miniștrilor Energiei din UE, căutându-se un răspuns comun la o astfel de amenințare. Galușcenko ia parte la prânzul informal de afaceri organizat în cadrul acestei întâlniri.

Comisia Europeană a prezentat anterior un plan trilateral ce vizează depășirea probabilei crize a gazelor, în cazul unei întreruperi bruște complete a furnizării de gaze din Rusia. Acest plan include căutarea de noi furnizori de gaze de încredere, investiții masive în dezvoltarea energiei regenerabile, precum și măsuri pentru îmbunătățirea eficienței energetice, respectiv reducerea nivelului de folosire a gazelor la nivel european. (sursa: Ukrinform)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.