Zelenski solicită Parlamentului ucrainean aprobarea numirii noului procuror general. Cine va prelua postul Irynei Venediktova?


Zelenski solicită Parlamentului ucrainean aprobarea numirii noului procuror general. Cine va prelua postul Irynei Venediktova?

Zelensky a înaintat parlamentului o cerere formală, solicitând ca adunarea reprezentativă să voteze pentru a confirma numirea lui Andriy Kostin în locul Irynei Venediktova.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a nominalizat pe Andriy Kostin, un parlamentar din cadrul partidului prezidențial ”Slujitorul Poporului” pentru a fi următorul procuror general al țării.

Zelensky a înaintat parlamentului o cerere oficială pentru ca adunarea să voteze pentru a o înlocui pe Iryna Venediktova, care a fost revocată din funcția de procuror general la începutul acestei luni.

Nu este deocamdată clar când Parlamentul va vota numirea lui Kostin.

Parlamentul i-a demis în mod oficial pe Venediktova și pe șeful agenției de securitate internă Ivan Bakanov pe 19 iulie, la două zile după ce Zelenski i-a suspendat pentru că nu au reușit să elimine colaboratorii invadatorilor ruși după invadarea Ucrainei din 24 februarie.

După acel vot, liderul partidului parlamentar de guvernământ și apropiatul aliat al lui Zelenski, David Arakhamia, a scris pe Telegram că Venediktova „rămâne în echipă”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.