În pofida tuturor sancțiunilor ce i-au fost aplicate, Rusia reușește să își susțină cu succes câteva dintre marile proiecte economice din afara țării. Care sunt acestea


  • ACP
  • Aug 1, 2022 13:21
  • 1022
În pofida tuturor sancțiunilor ce i-au fost aplicate, Rusia reușește să își susțină cu succes câteva dintre marile proiecte economice din afara țării. Care sunt acestea

Rusia a reușit în ultima parte a lunii iulie să facă o demonstrație surprinzătoare de forță ca producător mondial de top în domeniul nuclear civil, în Turcia și Egipt, arătând că sancțiunile internaționale nu au reușit să dea lovitura fatală economiei ruse și bugetului Moscovei.

Compania gigant Rosatom din domeniul energiei nucleare, deținută de statul rus, a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute că i-a atribuit unei companii turcești, TSM Enerji, contractul de inginerie, achiziții și construcție pentru continuarea lucrărilor la centrala nucleară pe care o construiește în sudul Turciei, la Mersin, după ce a reziliat un acord cu alta companie turcă, IC Ictas. Imediat ce a fost semnat contractul, Rosatom a transferat în jur de 5 miliarde de dolari către filiala sa din Turcia, săptămână trecută, alte două transferuri similare fiind programate pentru săptămâna aceasta și săptămână următoare, conform declarației unor oficiali turci. (sursa: AICI)

Centrala nucleară Akkuyu este un proiect comun ruso-turc, început în 2019, care ar trebui să producă 10% din necesarul de energie electrică pentru Turcia, după ce vor fi puse în funcțiune toate cele patru reactoare VVER de ultimă generație, de 1.200 de megawați fiecare.  

Cu o săptămână înainte, pe 20 iulie, fusese anunțată începerea construcției la prima unitate a centralei nucleare Dabaa, din Egipt, în cadrul unei ceremonii organizate special pentru această ocazie, la care au fost prezenți ministrul egiptean al Electricității și Energiei Regenerabile, Mohamed Shaker, și CEO-ul Rosatom, Alexey Likhachev. 

"Construirea unei centrale nucleare va permite Egiptului să atingă un nou nivel de dezvoltare tehnologică, industrie și educație. Acesta va fi cel mai mare proiect de cooperare ruso-egipteană de la construirea barajului Aswan", a declarat Likhachev la ceremonie.

Cu aceeași ocazie, ministrul egiptean Shaker a explicat că există o coordonare la cel mai înalt nivel între partea egipteană și cea rusă pentru a fi finalizați toți pașii și procedurile necesare pentru construirea primei centrale nucleare egiptene, la Dabaa, la aproximativ 300 de kilometri nord-vest de Cairo.

Autoritatea Centralelor Nucleare din Egipt, care deține și operează proiectul, spune că centrala va include patru unități, fiecare cu o capacitate de putere de 1.200 de megawați, la un cost total de 28,5 miliarde de dolari, finanțate printr-un împrumut rusesc de 25 de miliarde de dolari, rambursabil pe 35 de ani. (sursa: AICI)

Moscova arată astfel, la mai multe luni după aplicarea severelor sancțiuni economice din partea Statelor Unite si Uniunii Europene, că nu este tocmai izolată, că are și capacitatea de a-și finanța cu valută proiectele majore din afara țării, dar și aceea de a produce echipamentele complexe pentru centralele nucleare pe care le are în construcție.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.