Marea Britanie va furniza Ucrainei nave de război. Anunțul ambasadorului ucrainean la Londra


Marea Britanie va furniza Ucrainei nave de război. Anunțul ambasadorului ucrainean la Londra

Ambasadorul ucrainean la Londra, Vadym Prystaiko, a declarat că Ucraina va primi mai multe nave de război din partea Marii Britanii. 

De la începutul războiului, Marea Britanie a oferit asistență politică și militară substanțială în războiul împotriva agresiunii ruse. Potrivit Downing Street, a fost promis un ajutor militar în cuantum total de 2,3 miliarde de lire sterline, care constă în principal în furnizarea de sisteme de apărare aeriană, drone și echipamente de război electronic.

Cu privire la această ultimă promisiune de ajutor din partea Regatului Unit, care constă în furnizarea de nave de război, ambasadorul Prystaiko a menționat că ucrainenii sunt deja instruiți pe una dintre nave. El a mai subliniat că, în acest moment, Ucraina are nevoie de nave antimine.

"Două este numărul de pornire cu care lucrăm acum", a spus acesta. 

Potrivit ambasadorului, aceste nave vor fi modernizate și echipate pentru Forțele Armate ale Ucrainei.

Flota Ucrainei s-a micșorat odată cu anexarea Crimeei

În 2014, după anexarea de către Rusia a Peninsulei Crimeea, flota Ucrainei a pierdut peste 80% din activele și capacitățile sale, după cum a raportat Marina ucraineană. Multe nave ucrainene au rămas în Crimeea, iar unii militari au trecut de partea rusă.

De câțiva ani, forțele navale ale Ucrainei au nevoie de restaurare și dezvoltare. Cu toate acestea, flota relativ mică a țării a respins în mod repetat flota rusă de la Marea Neagră.

După anexarea Crimeei, marina ucraineană și-a pierdut baza principală din Sevastopol. În 2018, componența de luptă a flotei ucrainene includea doar 16 nave.

Flota rusă este de peste trei ori mai mare și include aproximativ 50 de nave de război. În schimb, Forțele Armate Navale ale Ucrainei nu dispun de vreo navă mare.

Furnizarea de nave de război către Ucraina va contribui la asigurarea exportului sigur de cereale, care tocmai a început astăzi – prima navă a părăsit portul ucrainean Odesa.

Nava cu marfă se va îndrepta spre Liban, a declarat Ministerul turc al Apărării pe Twitter. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.