VIDEO Beijingul se cutremură. Nancy Pelosi nu s-a lăsat în vreun fel intimidată, ajungând finalmente în Taiwan


VIDEO Beijingul se cutremură. Nancy Pelosi nu s-a lăsat în vreun fel intimidată, ajungând finalmente în Taiwan

Președinta Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, a ignorat amenințările lansate de China și a aterizat la Taipei marți seară, în data de 2 august, ceea ce marchează prima vizită în Taiwan, din ultimii 25 de ani, a președintelui Camerei Reprezentanților a SUA. 

Vedeți video: La ora 22:43, ora Taiwanului, Pelosi și delegația ei din Congres au sosit pe aeroportul Taipei Songshan la bordul unui Boeing C-40C al forțelor aeriene americane, care este desemnat ca SPAR19. Conform site-ului de urmărire a aeronavelor, FlightAware, C-40C a decolat pentru prima dată de la baza aeriană Paya Lebar din Singapore la 9:48 a.m. și a aterizat la 10:33 a.m. în Subang Jaya, Malaezia, pentru o vizită în Kuala Lumpur.

La 3:42 p.m., avionul lui Pelosi a pornit din nou la drum, zburând spre est prin Borneo, într-o încercare aparentă de a evita controversata Marea Chinei de Sud. Aeronava a făcut din nou o scurtă oprire, de data aceasta la Toli Toli, pe insula indoneziană Sulawasi, la ora 18:26.

Doar o oră mai târziu, la 19:27, avionul lui Pelosi a decolat din nou și a zburat la nord-est în largul coastei insulei filipineze Mindanao, înainte de a se îndrepta spre nord și de a ocoli marginea de est a insulei.

Apoi s-a întors spre nord-est și a ținut o direcție foarte apropiată de coasta de est a Filipinelor. În ultima etapă a zborului, când aeronava s-a apropiat de regiunea Hualien din Taiwan, a virat spre nord de-a lungul coastei de est a Taiwanului, potrivit ADS-B Exchange.

Avionul a virat apoi spre nord-vest și a traversat regiunea Yilan, orașul New Taipei și Taoyuan înainte de a ajunge la destinație pe aeroportul Taipei Songshan.

Delegația lui Pelosi îi include pe Gregory Meeks, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei; Mark Takano, președintele Comisiei Camerei pentru Afacerile Veteranilor; Suzan DelBene, reprezentantă din Washington; Raja Krishnamoorthi, membru al Comitetului Permanent pentru Informații al Camerei; și Andy Kim, membru al Comisiei pentru Serviciile Armate a Camerei și membru al Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei.

Miercuri dimineața, pe 3 august, președinta Camerei are programată o întâlnire cu președinta Taiwanului, Tsai Ing-wen. Nancy Pelosi va participa apoi la o întâlnire la 8:50 a.m. la etajul al doilea al Legislative Yuan, Parlamentul unicameral al Taiwanului, unde se va întâlni cu președintele acestei instituții, You Si-kun, dar și cu alți parlamentari.

Delegația lui Pelosi va participa apoi la un banchet la ora prânzului. După-amiaza, Pelosi și congresmenii participanți vor zbura în Coreea de Sud.

Călătoria lui Pelosi la Taipei marchează prima dată, în ultimii 25 de ani, când un președinte al Camerei vizitează Taiwanul, ultima oară fiind vorba despre întâlnirea lui Newt Gingrich cu fostul președinte Lee Teng-hui, eveniment ce s-a desfășurat pe 2 aprilie 1997. Pelosi trebuia inițial să viziteze Taiwanul în luna aprilie a acestui an, dar a trebuit să amâne călătoria din cauza COVID. 

Când a fost rugat de presă să comenteze despre călătoria lui Pelosi, președintele american Joe Biden a spus pe 20 iulie: "Ei bine, cred că armata consideră că nu este o idee bună în acest moment". Scurgerile ulterioare de informații au indicat că administrația Biden avea temerea cu privire la China că se va răzbuna pentru vizita ei, Beijingul urmând să încalce și mai mult zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului sau să impună o zonă de excludere aeriană. 

Ministerul de Externe al Chinei a avertizat cu privire la posibilitatea luării unor măsuri "de forță" și a susținut că "nu va sta cu mâinile în sân" dacă se va desfășura vizita lui Pelosi în Taiwan. În timpul unui apel telefonic între Biden și președintele chinez Xi Jinping, ce s-a desfășurat pe 28 iulie, Xi a avertizat SUA să nu se "joace cu focul" cu privire la Taiwan.

Următoarea întrebare este: ce măsuri de răzbunare va lua Beijingul în urma vizitei lui Pelosi în Taiwan? China a anunțat o serie de exerciții cu foc real în strâmtoarea Taiwan, precum și în Mările Chinei de Est și de Sud, a trimis nave de război în largul insulei Lanyu, a trecut pe lista neagră peste 100 de exportatori taiwanezi de alimente și a închis Weibo în Taiwan. (sursa: Taiwan News)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.