VIDEO. Moment rar în SUA: mai mulți senatori republicani laudă decizia lui Nancy Pelosi de a merge în Taiwan / Comentariu. Este posibil un conflict armat între Statele Unite și China?


VIDEO. Moment rar în SUA: mai mulți senatori republicani laudă decizia lui Nancy Pelosi de a merge în Taiwan / Comentariu. Este posibil un conflict armat între Statele Unite și China?

Senatorul republican de Missouri Roy Blunt a lăudat, într-un mesaj video, decizia democratei Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților, de a merge într-o vizită oficială în Taiwan, prima la acest nivel din 1997.

„Am să rostesc patru cuvinte într-o ordine pe care nu am mai folosit-o anterior. Și acestea sunt: președinta Pelosi a avut dreptate…când a decis să includă Taiwanul în traseul turneului său în Asia”, a spus Roy Blunt într-o declarație susținută și de Mitch McConnell, liderul senatorilor republicani. 

„Pentru a transmite că Statele Unite cred în democrație și că poporul taiwanez are dreptul să opteze pentru această formă de guvernământ, acesta este mesajul exact pe care Nancy Pelosi îl poartă astăzi cu ea. China a arătat în cazul Hong Kongului că nu poate exista o singură țară și două sisteme politice. Dacă ești sub controlul Chinei, vei fi sub controlul total al Chinei!”, a mai spus Blunt.



 

Sosirea lui Pelosi în Taiwan a înfuriat China, într-un moment în care tensiunile internaționale sunt deja la cote înalte din cauza invadării Ucrainei de către Rusia. China consideră Taiwanul parte a teritoriul său și nu a renunțat niciodată să amenințe că va folosi forța pentru a-l readuce sub controlul său. 

„Vizita delegației noastre în Taiwan este parte a angajamentului Statelor Unite de a susține democrația vibrantă din Taiwan”, a declarat Pelosi la scurt timp după aterizare. 

„Solidaritatea SUA cu cele 23 de milioane de taiwanezi este astăzi mai importantă ca niciodată în condițiile în care omenirea trebuie să opteze pentru autocrație sau democrație”, a mai spus președinta Camerei Reprezentanților a SUA, un critic vechi al Chinei. Ea a criticat zdrobirea brutală a disidenței politice din Honk Kong, crimele săvârșite de regimul de la Beijing împotriva musulmanilor uiguri și a altor minorități, situație pe care Washingtonul o consider drept genocid. 

Administrația Biden și însăși Pelosi au precizat însă că Statele Unite își mențin angajamentul față de politica Beijingului - „o singură Chină”.

Pelosi se află într-un turneu în Asia, în care sunt incluse deplasări la Singapore, Malaysia, Coreea de Sud și Japonia. Vizita în Taiwan nu a fost anunțată oficial, dar anterior s-a vorbit îndelung despre această posibilitate. 

 

Taiwanul s-a separat de China continentală în timpul războiului civil din 1949, însă China a susținut mereu că este teritoriul său și că, dacă va fi cazul, va face uz chiar de forța militară pentru a-l readuce sub controlul său. De altfel, presiunea diplomatică și militară a Chinei în acest sens a crescut semnificativ în ultimi ani. Beijingul a decis, în 2016, să întrerupă contactele cu guvernul din Taiwan, după ce președinta taiwaneză Tsai Ing-wen a refuzat să susțină afirmațiile Chinei potrivit cărora insula este parte a acesteia, formând împreună o singură națiune, cu un singur guvern legitim, cel comunist de la Beijing. 

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pe probleme de securitate, John Kirby, a precizat, după sosirea lui Pelosi la Taipei, că Statele Unite nu se vor lăsa intimidate de amenințările Chinei și „de retorica belicoasă” a acesteia, neexistând niciun motiv pentru care vizita politicienei democrate să determine o criză sau vreun conflict. 

Agenția americană de știri Associated Press (AP) se întreabă dacă este posibil un conflict armat. Momentan lucrurile nu par să meargă în direcția asta, în condițiile în care președintele chinez Xi Jinping și omologul său american, Joe Biden, au precizat clar că nu doresc așa ceva. De altfel, Biden i-a telefonat săptămâna trecută lui Jinping, ambii fiind de acord ca țările lor să colaboreze în domeniile în care pot. 

Riscul cel mai mare în prezent ar fi un accident/incident militar produs de China ale cărei manevre provocatoare, la adresa altor armate, sunt tot mai dese în Marea Chinei de Sud. Acestea includ apropierea periculosă de alte aeronave și șicanarea altor nave aflate pe mare. 

Analiștii opinează însă că Beijingul nu are capacitatea de a înfrunta cea mai puternică armată a lumii. „În ciuda corului retoric naționalist, China va fi atentă și prudentă să nu ajungă într-un conflict cu consecințe catastrogale pe toate fronturile”, a comentat pentru AP Yu Lie, cercetător în cadrul think tanku-ului Chatham House. 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.