Germanii s-au săturat: Apel pentru retragerea jargonului minorităților progresiste din instituțiile mass media publice


  • ACP
  • Aug 3, 2022 12:55
  • 1845
Germanii s-au săturat: Apel pentru retragerea jargonului minorităților progresiste din instituțiile mass media publice

Mai mult de 210 lingviști, filologi, scriitori și jurnaliști au făcut un apel deschis către postul public german ÖRR (Öffentlich-rechtlicher Rundfunk) în care au solicitat încetarea folosirii limbajului de gen, motivat ideologic, care pornește de la "evaluarea masculinului generic ca formă discriminatorie de limbaj". 

În limba germană "masculinul generic" se referă la substantive cu un sens neutru din punct de vedere al genului (de exemplu, angajat sau cetățean), la bărbați și femei deopotrivă, ceea ce nu este acceptabil pentru ideologii și propagandiștii limbajului de gen veniți din direcția feminismului și a politicilor identitare, care solicită cu insistență impunerea altor norme lingvistice.  

Semnatarii apelului public resping teza că schimbările sociale sunt aduse de intervențiile lingvistice, explicând că, în schimb, diferențele de gen subliniate constant duc la o pronunțată "sexualizare a limbajului". Astfel, "caracterele speciale, cum ar fi asteriscurile de gen, ca în cazul cuvântului german angajați -  Mitarbeiter*innen, ori două puncte Mitarbeiter:innen sau caracterele de subliniere Mitarbeiter_innen nu corespund reglementărilor oficiale, deoarece aceste forme afectează înțelegerea, claritatea și securitatea juridică a termenilor și textelor", se spune în apelul intelectualilor germani.  

"Gramatica germană nu este nici 'corectă', nici 'nedreaptă' – dreptatea este o categorie etică care nu este potrivită pentru descrierea structurilor gramaticale. Faptul că masculinul generic 'exclude' femeile (și identitățile nebinare) sau doar 'include' este o afirmație bazată pe o interpretare greșită a structurilor gramaticale", au mai spus semnatarii apelului.

"Este îngrijorător când din ce în ce mai mulți jurnaliști, neștiind faptele lingvistice, răspândesc în public jargonul unei minorități vocale de activiști lingvistici. Radiodifuzorii ar avea obligația de a se orienta spre normele lingvistice aplicabile și de a folosi limba în conformitate cu regulile, în mod responsabil și fără ideologie. Nerespectarea regulilor oficiale de ortografie valabile nu este compatibilă cu mandatul educațional al radiodifuzorilor, astfel cum este formulat în Tratatul Media interstatal. În loc să exercite funcția lor de model, radiodifuzorii practică și propagă libertatea ortografică în utilizarea scrisului (în special în formatele online) dincolo de regulile obligatorii. Practica limbajului ideologic contrazice principiul neutralității. Solicităm renunțarea la o utilizare a limbajului puternic motivat ideologic care este, în plus, după cum arată toate sondajele actuale, clar respinsă de majoritatea populației (aprox. 75-80%)", au mai subliniat aceștia. (sursa: AICI)

Apelul intelectualilor germani indică faptul că ofensiva ideologică a noii stângi împotriva limbajului a produs suficientă iritare cât să determine reacții din ce în ce mai puternice și mai articulate, care să ducă în final la eliminarea termenilor impuși de valul progresist cel puțin din mass media publică.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.