Coreea de Nord, gata să trimită în Ucraina 100.000 de „voluntari” care să salveze armata și invazia lui Putin!


Coreea de Nord, gata să trimită în Ucraina 100.000 de „voluntari” care să salveze armata și invazia lui Putin!

Coreea de Nord s-a oferit pună la dispoziția Kremlinului 100.000 de soldați, pentru a scoate armata rusă din impasul în care se află în Ucraina, și pentru a sprijini tentativa Rusiei de invadare completă a țării cu care se învecinează, anunță, evident, în termeni propii, televiziunea rusă de stat.

Oferta de asistență militară a nord coreenilor nu a fost oficializată de nicio instituție publică de la Phenian, dar a fost afirmată în mod expres de expertul rus în apărare, Igor Korotchenko.

„Există rapoarte conform cărora 100.000 de voluntari nord-coreeni sunt pregătiți să vină și să ia parte la conflict”, a spus Korotchenko într-o emnisiune difuzată pe canalul principal al televiziunii de stat.

Korotchenko a fost în mod deosebit interesat de ceea ce el a numit „bogata experiență a armatei nord-coreene în războiul de artilerie” – o remarcă grăitoare având în vedere rapoartele despre succesul artileriei cu rază lungă de acțiune al Ucrainei de după achiziționarea sistemelor americane de rachete HIMARS livrate în luna iunie.

„Dacă Coreea de Nord își exprimă dorința de a-și îndeplini datoria internațională de a lupta împotriva fascismului ucrainean, cine suntem noi să ne opunem? Ar trebui să-i lăsăm”, a spus Korotchenko.

Pretinsa asistență nord-coreeană vine în timp ce mai multe state satelit ruse furnizează așa-numitele forțe „voluntare”, un semn pe care unii analiști de informații occidentali l-au considerat ca un indiciu ce denotă faptul că Vladimir Putin nu are capitalul politic pentru a ordona o mobilizare în masă în Rusia.

Chiar luna trecută, șeful serviciului britanic de intelligence MI6, Richard Moore, a spus că, personal, crede că efortul de război al Rusiei este „pe cale să se epuizeze”. „Evaluarea noastră este că rușilor le va fi din ce în ce mai dificil să furnizeze efective de luptă și tehnică militară în următoarele câteva săptămâni”, a spus șeful MI6 în timpul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri la Forumul de Securitate Aspen din Colorado.

„Aceștia nu sunt copii din clasa de mijloc din Sankt Petersburg sau Moscova. Aceștia sunt copii săraci din zonele rurale ale Rusiei, sunt din orașele din Siberia, sunt reprezentanți ai minorități etnice, practic sunt carnea de tun a lui Putin”. a spus Moore despre trupele ruse trimise în prima linie împotriva Ucrainei.

Coreea de Nord a mai arătat anterior, prin intermediul canalelor diplomatice, faptul că, pe lângă disponibilitatea de a trimite constructori pentru a repara daunele de război, este gata să furnizeze o forță de luptă vastă în încercarea de a înclina balanța în favoarea Moscovei. 

Conform aprecierilor specialiștilor militari, trupele lui Kim Jog Un ar putea să includă efective consistente de femei - soldat, proporțional cu distribuția lor actuală în rândurile Armatei Populare a Coreei de Nord, și ar putea fi dislocate în republicile separatiste pro-Putin Donețk și Lugansk, ambele fiind entități pe care Kim le-a recunoscut recent ca țări independente.

Ideologia oficială din RPDC este Juche -— doctrina naţional-comunistă dezvoltată de Kim Il Sung, din care Songun, armata, este pe primul loc atât în politică, cât și în economie. Prin urmare, în Coreea de Nord bărbaţii servesc în armată timp de 10 ani, iar femeile 7 ani. În medie, 40% dintre femeile cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani sunt în uniformă și doar studenţii cu abilităţi  speciale, precum cele sportive sau artistice, pot refuza stagiul militar. 

Rusia a susținut în repetate rânduri că Ucraina este o țară „fascistă”, aceasta fiind una dintre numeroasele sale modalități de a încerca să justifice invazia brutală a lui Putin, care a ucis mii de civili și a făcut ca milioane de oameni să-și părăsească casele.

Legăturile dintre Rusia și Coreea de Nord datează din 1948, când Uniunea Sovietică a devenit prima țară care a recunoscut oficial RPDC. În timpul războiului din Coreea, armata populară coreeană a fost sprijinită de URSS.

Relațiile dintre cele două țări au continuat și după dizolvarea Uniunii Sovietice, Vladimir Putin acordându-le mai multă importanță din momentul în care a fost ales președinte, în 2000. 

Când Putin și-a lansat invazia în Ucraina pe 24 februarie, Coreea de Nord a fost una dintre cele cinci țări care au votat împotriva rezoluției Națiunilor Unite care condamna invazia.

Coreea de Nord a devenit, de asemenea, a treia țară care a recunoscut independența statelor separatiste Donețk și Lugansk din estul Ucrainei - teritoriu ocupat de forțele ruse în timpul invaziei. Ucraina a reacționat rupând toate legăturile diplomatice cu Coreea de Nord.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.