Autoritățile ucrainene au reținut sute de presupuși colaboratori ai Kremlinului ce activau într-o zonă-cheie: "Orașul a fost curățat!"


Autoritățile ucrainene au reținut sute de presupuși colaboratori ai Kremlinului ce activau într-o zonă-cheie: "Orașul a fost curățat!"

Aproximativ 400 de presupuși colaboratori ai Kremlinului au fost reținuți în weekend pe perioada lock down-ului instituit asupra portului Nicolaev de la Marea Neagră, au declarat autoritățile ucrainene. 

Orașul, care a fost bombardat de la începutul invaziei rusești la scară largă asupra Ucrainei, s-a aflat sub o interdicție privind circulația începând cu vineri, ora 23:00, până luni la 5 dimineața.

Vitaliy Kim, guvernatorul regiunii Nicolaev, a declarat că orașul a fost închis cu scopul de a-i scoate din joc pe cei care colaborau cu Rusia. 

Acest efort a avut succes, potrivit lui Dmytro Marchenko, general-maior al forțelor armate ale Ucrainei.

"Aproximativ 400 de persoane au fost reținute, în urma confirmării că au transmis informații către cealaltă tabără", a declarat acesta pentru un post local de televiziune. 

"Nu pot să vorbesc încă despre ceea ce s-a întâmplat, dar operațiunea a fost foarte reușită. Orașul a fost perfect curățat", a mai zis Marchenko. 

Marchenko a spus că au fost găsiți și alți infractori. 

"Pe lângă colaboratori, au mai fost depistate și multe alte infracțiuni", a precizat acesta. 

Acesta a mai menționat că vânătoarea de colaboratori va continua în Nicolaev și în alte părți ale regiunii.

Într-o postare publicată luni pe Telegram, Kim și-a cerut scuze pentru neplăcerile pe care locuitorii le-au întâmpinat în timpul lock down-ului prelungit. 

"Îmi pare rău pentru neplăcerile din weekend, dar a meritat", a scris el într-o postare.

Autoritățile au găsit, de asemenea, echipamente care au fost folosite pentru a crea conturi false pe rețelele sociale, a spus Kim.

El a mai remarcat că lock down-ul a trecut fără atacuri asupra orașului.

"După cum puteți vedea, nimeni nu a fost împușcat. Nimeni nu a atacat Bashtanka și Nicolaev", a precizat Kim. 

Kim a anunțat anterior pe 20 iulie că orașul va fi închis "pentru o zi sau două" pentru a fi scoși din joc "colaboratorii și trădătorii".

"În ceea ce privește închiderea orașului Nicolaev, aceasta este planificată într-o săptămână sau două. Vom închide orașul pentru o zi sau două. Împreună cu armata, vom anunța acest lucru din timp, astfel încât oamenii să își poată cumpăra alimente și apă și să își planifice acțiunile", preciza Kim. (sursa: Newsweek)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.