Un senator republican vrea să le interzică comunștilor chinezi să mai cumpere pământ american: "Nu le-am permis niciodată comuniștilor ruși să ne achiziționeze pământul în ultimul Război Rece și nu ar trebui să le permitem comuniștilor chinezi să facă asta în acest Război Rece!"


Un senator republican vrea să le interzică comunștilor chinezi să mai cumpere pământ american: "Nu le-am permis niciodată comuniștilor ruși să ne achiziționeze pământul în ultimul Război Rece și nu ar trebui să le permitem comuniștilor chinezi să facă asta în acest Război Rece!"

Senatorul republican Tom Cotton din statul Arkansas a publicat un editorial pe platforma Fox News pe parcursul căruia trage un semnal de alarmă privind riscul în creștere reprezentat de sporirea din ultima perioada a achizițiilor chineze în SUA de terenuri, companii, respectiv imobile, ceea ce cauzează, printre altele, apariția unei breșe semnificative de securitate în raport cu Beijingul. 

În acest sens, senatorul republican a anunțat că a inițiat un proiect de lege prin care, dacă ar fi adoptat, li s-ar interzice comuniștilor chinezi, cât și celor care acționează în numele lor, să mai cumpere vreo porțiune de pământ american. 

"Nu le-am permis niciodată comuniștilor ruși să ne achiziționeze pământul în ultimul Război Rece și nu ar trebui să le permitem comuniștilor chinezi să facă asta în acest Război Rece!", a subliniat acesta. 

Redăm editorialul senatorului republican Tom Cotton: 

"Chestiune necunoscută pentru majoritatea americanilor, Partidul Comunist Chinez ne cumpără fermele, terenurile și chiar casele de zeci de ani. De ce? Ca să ne poată lua mâncarea, tehnologia și alte resurse.

Ce este și mai rău e că totul este perfect legal. De aceea am introdus un proiect de lege care le-ar interzice comuniștilor chinezi – și celor care acționează în numele lor – să cumpere chiar și doar o bucățică de pământ american.

În ultimii ani, China și-a sporit exponențial terenurile deținute în SUA, în special de terenuri agricole. Între 2010 și 2020, China și-a sporit terenurile agricole cu aproape 2.500%, pentru a cuprinde peste 140 de mii de hectare de pământ american. Comuniștii nu numai că au cumpărat câmpurile și pășunile din America rurală, ci au preluat și controlul unor companii de procesare a alimentelor, cum ar fi gigantul de carne de porc din Virginia, Smithfield.

Comuniștii chinezi vizează agricultura americană în parte pentru că țara lor nu se poate hrăni singură. În timp ce China găzduiește aproape 20% din populația lumii, dispune de mai puțin de 10% din terenurile cultivabile ale lumii. Drept urmare, Beijingul este forțat să caute în altă parte surse de hrană, în special carne și alte forme de proteine.

Achizițiile comuniștilor chinezi în SUA au dat roade în mare parte. În apogeul pandemiei de coronavirus, Smithfield s-a asigurat că Beijingul va obține carnea de porc de care avea nevoie – asta în timp ce magazinele americane de alimente au rămas fără. Luându-ne pământul și companiile de prelucrare a alimentelor, comuniștii chinezi își ajută propriul popor și, totodată, câștigă o pârghie asupra Statelor Unite.

Dar acesta nu este singurul motiv pentru care China își înfige tentaculele în Statele Unite. În unele cazuri, ei folosesc pământul nostru ca avanposturi strategice pentru a fura semințe americane avansate și tehnologie agricolă. În alte cazuri, au cumpărat suprafețe mari de teren în apropierea bazelor militare americane.

În Dakota de Nord, o firmă chineză a achiziționat 120 de hectare la câțiva kilometri distanță de o bază a forțelor aeriene americane, care se pare că găzduiește cea mai sofisticată tehnologie de drone militare din America. Baza a fost numită, de asemenea, "coloana vertebrală a tuturor comunicațiilor militare americane de pe tot globul". În mod similar, în Texas, un fost oficial militar chinez a achiziționat teren la granița dintre SUA și Mexic, în proximitatea bazei aeriene Laughlin.

Pe măsură ce tinerii americani părăsesc fermele familiale, iar părinții lor în vârstă se retrag într-o proporție din ce în ce mai mare din afacere, China ar putea cumpăra și mai mult. Se așteaptă ca milioane de hectare să-și schimbe proprietarul în următorul deceniu. Trebuie să ne asigurăm că aceste hectare nu vor cădea în ghearele Partidului Comunist Chinez.

Dar comuniștii nu pun mâna doar pe terenurile agricole americane, ci au cumpărat masiv inclusiv imobile americane. American Realtors Association estimează că, între 2010 și 2020, cetățenii chinezi au cumpărat imobiliare americane în valoare de peste 200 de miliarde de dolari, mai mult decât orice altă țară din lume.

Cele peste 300.000 de achiziții rezidențiale efectuate de China în Statele Unite începând cu 2010 reprezintă un pericol pentru securitatea națională, pe lângă faptul că alimentează creșterea costului vieții în locuri precum California, unde un număr disproporționat de cetățeni chinezi fac achiziții. Pentru America, a permite Chinei să ne cumpere pământul este o situație de lose-lose. 

Cel mai mare dușman al națiunii noastre nu ar trebui să aibă voie să cumpere patria noastră și să o transforme de facto în teritoriu inamic. Nu le-am permis niciodată comuniștilor ruși să ne achiziționeze pământul în ultimul Război Rece și nu ar trebui să le permitem comuniștilor chinezi să facă asta în acest Război Rece!

Nu ar trebui să permitem vreunei fărâme de influență comunistă să prindă rădăcini în pământul american. Trebuie să le interzicem acum comuniștilor chinezi să achiziționeze pământ!".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.