Armata Ucrainei, lovitură devastatoare dată mercenarilor ruși ai PMC Wagner cantonați în Popasna


Armata Ucrainei, lovitură devastatoare dată mercenarilor ruși ai PMC Wagner cantonați în Popasna

Duminică seara, canalul de Telegram ”Reversul Medaliei”, asociat cu compania militară privată Wagner, a anunțat faptul că Forțele Armate ale Ucrainei au lansat un atac cu rachetă asupra cartierului general al mercenarilor ruși din Popasna ocupată. 

Ulterior, această informație a fost confirmată și de binecunoscutul comandant militar rus Yuri Kotenok, cel care a sugerat că lovitura a fost efectuată de o rachetă GMLRS de înaltă precizie, care este folosită de sistemele americane de lansatoare HIMARS MLRS aflate în dotarea Armatei Ucrainene.

Canalele de Telegram din Ucraina au anunțat faptul că, cu doar o zi înainte de atacul cu rachetă, presupusul proprietar al PMC Wagner, Evgheni Prigojin, cunoscut și ca „bucătarul Kremlinului”, se afla la baza din Popasna a companii militare private, susținând apoi că nu a mai luat legătura cu angajații acesteia din chiar ziua bombardamentului.

Atacul cu rachetă asupra PMC Wagner nu a fost nici confirmat și nici infirmat de către Rusia. Singura mențiune apare pe canalul de Telegram ”Kepka”, acolo unde Evgheni Prigojin își publică comentariile și răspunsurile la întrebările presei, canal care a anunțat  într-o postare din 12 august că Evgheni Prigojin se află într-o călătorie ”de afaceri”.

Mai multe canale pro-ruse de Telegram susțin, totuși, faptul că un raport al unui comisar militar rus mai puțin cunoscut, Serghei Sreda, a ajutat armata ucraineană să dea o lovitură precisă bazei PMC Wagner din Popasna. 

În urmă cu o săptămână, Sreda a vizitat locația PMC Wagner din Popasna și a publicat mai multe fotografii pe canalul său de Telegram cu o mie și jumătate de abonați. Un cadru prezintă un semn cu numele străzii și numărul clădirii, în fața intrării unde pozează luptătorii PMC, dintre care unul chiar seamănă cu Prigojin.

La două ore după atacul cu rachetă, această postare a dispărut de pe canalul de Telegram al lui Sreda. Cu toate acestea, înainte de a fi eliminată, postarea a fost vizualizată de aproape 130.000 de ori.

PMC „Wagner” este cea mai faimoasă și probabil cea mai mare companie militară privată rusă. Prima mențiune a acesteia se referă la perioada ostilităților active din Donbass în 2014. PMC Wagner a luptat și în Siria și a participat și la ostilitățile din Republica Centrafricană și Mali. Proprietarul PMC Wagner este așa-numitul Bucătar al lui Putin, Evgheni Prigojin. 

În ultimele luni, au existat rapoarte în mass-media potrivit cărora Prigojin recrutează personal condamnași ruși de drept comun în PMC, pentru războiul din Ucraina.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.