În Elveția, Biserica Reformată a anunțat renunțarea la termenii "mire" și "mireasă"


  • ACP
  • Aug 17, 2022 16:35
  • 1166
În Elveția, Biserica Reformată a anunțat renunțarea la termenii "mire" și "mireasă"

Presa din Elveția a informat că Biserica Reformată din cantonul elvețian Zurich va renunța la cuvintele "mireasă" și "mire", pentru a le înlocui cu termeni neutri din punct de vedere al genului. 

Zurich este unul din locurile importante în istoria protestantismului, fiind locul unde și-a desfășurat mare parte din activitate marele reformator Zwingli (1484-1531) și unde există o prestigioasă tradiție a protestantismului clasic. Așa fiind, din 1999 Biserica Reformată s-a declarat în favoarea egalității între relațiile homosexuale și heterosexuale și de atunci cuplurile de gay au putut avea relațiile lor binecuvântate de Biserică, iar de la 1 iulie cuplurile de același sex se pot "căsători" și în biserici, ca parte a "Ehe für alle" (căsătorie pentru toți). Astfel s-a ajuns la situația actuală când responsabilul de comunicare al bisericii vorbește despre renunțarea la cuvintele "mire" și "mireasă", deoarece "un bărbat gay nu se va simți ca o mireasă, la fel de puțin cum o femeie lesbiană se va simți ca un mire".

Regulile Bisericii Reformate din cantonul Zurich spun că este necesar să se folosească expresia "cuplu căsătorit", în loc de "mire și mireasă" sau "parte din cuplul căsătorit" pentru unul dintre cei doi, deoarece "setul de reguli – în sensul căsătoriei pentru toată lumea – trebuie să fie consecvent pentru fiecare din constelație".

Modificarea aceasta va intra în vigoare la 1 ianuarie 2023, cu excepția cazului în care se vor ridica obiecții, spune publicația protestantă Christian Network Europe. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.