După un deceniu tensionat, Turcia și Israelul anunță că își vor restabili pe deplin relațiile diplomatice


După un deceniu tensionat, Turcia și Israelul anunță că își vor restabili pe deplin relațiile diplomatice

Turcia și Israelul au declarat miercuri că vor restabili pe deplin relațiile diplomatice și vor numi din nou ambasadori după îmbunătățirea treptată a relațiilor în ultimele luni, a transmis publicația Reuters. 

Prim-ministrul israelian Yair Lapid a declarat că cele două țări au convenit să restabilească relațiile diplomatice depline.

"Îmbunătățirea relațiilor va contribui la adâncirea legăturilor dintre cele două popoare, la extinderea legăturilor economice, comerciale și culturale și la consolidarea stabilității regionale", a spus Lapid după o conversație cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan.

Țările vor numi din nou ambasadori și consuli generali, a adăugat premierul israelian.

Legăturile diplomatice dintre Turcia și Israel au fost tensionate timp de un deceniu din cauza sprijinului turc pentru Hamas, a criticilor sale față de tratamentul Israelului asupra palestinienilor și a diferențelor privind politica energetică din estul Mediteranei.

Președintele israelian Isaac Herzog a efectuat o vizită în Turcia în luna martie, demarând o îmbunătățire a relațiilor. Ministrul turc de externe Mevlüt Çavuşoğlu a vizitat Israelul în mai. În iulie, Herzog l-a chemat pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan cu prilejul unei sărbători islamice anuale.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.