Zelenski avertizează asupra unui atac rusesc de proporții înaintea Zilei Independenței Ucrainei


Zelenski avertizează asupra unui atac rusesc de proporții înaintea Zilei Independenței Ucrainei

Președintele Volodimir Zelenski i-a avertizat sâmbătă pe ucraineni să fie vigilenți în săptămâna în care se pregătesc să sărbătorească Ziua Independenței, în contextul în care noi explozii au zguduit Crimeea iar o rachetă rusească a rănit 12 civili în apropierea Centrale Nucleare Pivdennoukrainsk, a doua ca mărime din Ucraina.

În discursul său video de noapte, Zelenski a spus că ucrainenii nu trebuie să permită Moscovei „să răspândească deznădejde și teamă” printre ei exact în momentul în care națiunea când marchează cea de-a 31-a aniversare a independenței față de dominația sovietică.

„Trebuie să fim cu toții conștienți că în această săptămână Rusia ar putea încerca să facă ceva deosebit de urât, ceva deosebit de vicios”, a spus Zelenski înainte de aniversarea din 24 august, care marchează, de asemenea, șase luni de la începutul invadării pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.

Tot sâmbătă, o rachetă rusească a lovit o zonă rezidențială a unui oraș din sudul Ucrainei, nu departe de o centrală nucleară, rănind 12 civili, au declarat oficiali ruși și ucraineni. Ultima lovitură, de la  centrala nucleară Pivdennoukrainsk (Ucraina de Sud) și încă proaspătul bombardament din apropiere de Centrala din Zaporojie, cea mai mare instalație de acest fel din Europa, au provocat noi temeri legate de un potențial accident nuclear în timpul războiului.

Zelensky în discursul său s-a referit oblic și la o serie de explozii din ultimele zile, înregistrate în Crimeea, teritoriul ucrainean confiscat și anexat de Rusia în timpul incursiunii din 2014. Ucraina nu și-a revendicat responsabilitatea pentru atacuri, dar analiștii au spus că cel puțin unele dintre lovituri au fost posibile de noile echipamente folosite de forțele ucrainene.

„Puteți simți literalmente în aerul Crimeei, în acest an, faptul că ocupația acolo este doar temporară și că Ucraina se întoarce”, a spus Zelenski.

În cel mai recent atac din Crimeea, guvernatorul numit de Rusia, și nerecunoscut de Occident, a declarat că o dronă a lovit sâmbătă dimineața o clădire din apropierea sediului Flotei Ruse de la Marea Neagră.

"O dronă a zburat pe acoperiș. Zbura jos", a declarat guvernatorul Mihail Razvozhayev pe Telegram. "A fost doborâtă chiar deasupra sediului Flotei. A căzut pe acoperiș și a ars. Atacul a eșuat." Razvozhayev a spus mai târziu că sistemul antiaerian din regiune a fost din nou în funcțiune și le-a cerut locuitorilor să nu mai filmeze și să difuzeze imagini cu modul în care funcționează. Mass-media ucraineană a raportat explozii în orașele din apropiere - inclusiv în stațiunile Yevpatoriya, Olenivka și Zaozyornoye.

Revenind la recentul bombardament rusesc din vecinătatea Centralei Nucleare Pivdennoukrainsk (Ucraina de Sud), în urma acestuia, Vitaliy Kim, guvernatorul regiunii Mykolaiv, a declarat pe Telegram că printre răniți se numără patru copii. Câteva Casele particulare și un bloc de apartamente cu cinci etaje au fost avariate în Voznesensk, la 30 km (19 mile) de uzina nucleară, a doua ca mărime din Ucraina.

Procuratura generală din regiunea Mykolaiv, actualizând un bilanț anterior, a declarat că 12 civili au fost răniți iar Energoatom, entitatea de stat care gestionează toate cele patru generatoare de energie nucleară ucraineană, a descris atacul asupra Voznesensk drept „un alt act de terorism nuclear rusesc”. 

„Este posibil ca această rachetă să fi vizat în mod special centrala nucleară din Pivdennoukrainsk, pe care armata rusă a încercat să o recapteze la începutul lunii martie”, a mai spus Energoatom într-un comunicat. Rusia nu a răspuns imediat acuzației. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.