MISTERELE atentatului. De ce a fost ucisă Daria Dughina și nu Dughin însuși? FSB propune un scenariu plauzibil, însă NU prezintă nicio dovadă că Natalia Vovk a declanșat explozia. Incidentul anulează pe termen lung orice schimbare de viziune a Moscovei asupra lumii


MISTERELE atentatului. De ce a fost ucisă Daria Dughina și nu Dughin însuși?  FSB propune un scenariu plauzibil, însă NU prezintă  nicio dovadă că Natalia Vovk a declanșat explozia. Incidentul anulează pe termen lung orice schimbare de viziune a Moscovei asupra lumii

Cum umbla prin Rusia cu o mașină cu numere de Ucraina? Tocmai, că nu umbla prin Rusia cu o mașină cu numere de Ucraina, a intrat cu numerele separatiștilor din Donețk, prin Moscova a umblat cu numere de Kazahstan și A IEȘIT din Rusia cu numere ucrainene. Le putea schimba cu 10 km înainte de graniță, ca să intre mai ușor în Estonia. Și în Rusia există în continuare foarte mulți ucraineni, era una din țările unde plecau la muncă, cel mai probabil există încă o mulțime de mașini cu numere ucrainene.

A umblat asasina cu fetița după ea? Da, o femeie cu o fetiță pare mult mai inofensivă decât un bărbat musculos de 1,80 cu barbă și tatuaje, eventual un tricou „I love Azov!”. Și da, femeile pot comite asasinate la fel de bine ca bărbații. (A fost fetița de față la comiterea asasinatului? Poate da, poate nu, ambele variante sunt posibile).

Cum de a ajuns în Estonia așa repede? Între Moscova și granița Estoniei sunt cam 700 km pe autostradă, din ce citesc între momentul atentatului și trecerea graniței au trecut cam 15 ore, deci este fezabil.

Cum de a descoperit FSB-ul rusesc în 24 de ore cine este asasina? Între momentul producerii asasinatului și publicarea imaginilor cu Natalia Vovk au trecut aproape 48 de ore. Imaginile publicate sunt relativ puține: la intrarea în Rusia, la Moscova și la ieșirea din Rusia, plus o captură de ecran de pe un calculator al grănicerilor ruși. Cel mai probabil anchetatorii ruși au pornit de la traseul telefonului mobil care a declanșat explozia și de acolo au ajuns la camerele de supraveghere, un soft de identificare facială și au găsit-o în bazele de date ale grănicerilor, posibil ca asta să se facă în 24 de ore. Cantitatea de informații existentă în rețea despre fiecare din noi este gigantică, problema este de acces la datele stocate – dar nu și pentru anchetatorii ruși într-o astfel de situație. Mai mult ca sigur că anchetatorii ruși dețin mult mai multe filmări ale camerelor de supraveghere, amprente și chiar probe ADN din locuința unde a stat Natalia Vovk. Putem specula că a existat o echipă în Moscova care a ajutat-o pe Natalia Vovk, posibil ca explozibilul să fi intrat în Rusia pe alt traseu, altcineva să fi construit bomba și să o amplaseze sub mașină, iar cea urmărită acum doar să o fi declanșat. Poate că anchetatorii ruși au reușit să rețină o parte din această echipă, poate nu. Poate nici nu a existat o astfel de echipă și Natalia Vovk s-a descurcat singură.

Anchetatorii ruși sunt niște incompetenți, nu au aflat cine sunt asasinii lui Nemțov și Politkovskaia și în 24 de ore au aflat cine a asasinat-o pe Daria Dughina? Anchetatorii ruși au aflat exact cine sunt cei care i-au împușcat pe Nemțov și Politkovskaia și i-au adus în fața judecătorilor. Problema este că în cazurile acestea nu a fost identificați cei care au ordonat asasinatele, dar asasinii au fost găsiți, respectiv cei care au apăsat pe trăgaci. Eu unul n-aș fi așa de sigur că anchetatorii ruși sunt incompetenți.

Dacă tot știau atât de multe detalii, de ce FSB-ul nu a prevenit asasinatul? Tocmai că nu știau aceste detalii, le-au aflat în decursul anchetei. Lucrurile nu funcționează ca în filme, există undeva un mare dispecerat care filmează tot din satelit și brusc apare pe ecran un omulean cu o etichetă roșie pulsatorie „ASASIN” și dispecerul de serviciu contactează echipa de intervenție. Persoana, mașina folosită, traseele ei au fost identificate DUPĂ comiterea asasinatului. Nici un serviciu din lume nu are capacitatea să urmărească toți oamenii 24 de ore din 24, 7 zile pe săptămână.

Și mă opresc aici. Din punctul meu de vedere teza avansată de FSB este plauzibilă, juridic vorbind anchetatorii ruși trebuie să prezinte dovezi clare că Natalia Vovk este cea care a declanșat explozia care a ucis-o pe Daria Dughina, dovezile vehiculate în spațiul public atestă în acest moment că o femeie cu numele Natalia Vovk a venit din Ucraina la Moscova și a plecat de aici în Estonia imediat după uciderea Dariei Dughina folosind o mașină căreia i-a schimbat numerele de înmatriculare. Cum ziceam mai sus, anchetatorii ruși au mult mai multe informații decât ce au plasat în spațiul public, cel mai probabil dețin dovezi care să o lege pe această femeie de momentul propriu-zis al exploziei.

Despre Dughin: nu cred că este „creierul lui Putin” sau că ar fi fost vreodată. Ideile vehiculate de Dughin reprezintă o teorie a naționalismului imperialist velico-rus, originile lui intelectuale sunt legate de tot felul de aiureli esoterice din perioada sovietică, o mitologie exaltată de tipul Ahnenerbe SS în variantă rusească. În esență Dughin a dat o formă cvasi-mistică unor idei care oricum existau și există în cercurile politico-militare de la Moscova (scoaterea americanilor din Europa, controlul asupra istmului ponto-baltic, pan-slavism, o nouă arhitectură de securitate în Europa). Dughin nu aduce nimic nou sau revoluționar în fondul ideilor geopolitice de la Moscova, el este în esență un stilist, dă o nouă formă unor idei foarte vechi. Altfel spus: Dughin a scris într-o formă „frumoasă” ceea ce Putin oricum gândea deja (Putin și cei din jurul lui). De ce a fost ucisă Daria Dughina și nu Dughin însuși? N-am un răspuns la această întrebare, lipsesc multe elemente.

Mă uimește în continuare îndârjirea cu care se încearcă menținerea unei imagini impecabile a Ucrainei și abandonarea rațiunii în direcția asta. Pe de o parte a fost aplaudată uciderea mai multor oficiali ruși din zonele ocupate ale Ucrainei în atentate cu mașini capcană, au fost lăudate operațiuni ale forțelor speciale ucrainene care au aruncat în aer depozite militare pe teritoriul Rusiei – și brusc comiterea unui atentat cu mașină capcană la Moscova devine o imposibilitate. Impresia mea este că intrăm într-o logică a unui conflict pe termen nedefinit, fără să știm ce înseamnă asta, ne vom da seama mai târziu. Pe de o parte ceea ce face Rusia lui Putin este incompatibil cu ceea ce ne dorim noi, pe de alta nu avem mijloace eficiente s-o împiedicăm. Asasinarea Dariei Dughina, indiferent de cine este responsabil pentru ea, tocmai ce a anulat pe termen lung orice schimbare a viziunii Moscovei asupra lumii.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.