Combaterea imperialismului. Ministrul polonez de Externe: "UE are nevoie de cumpătare din partea Germaniei, nu de conducerea ei!"


Combaterea imperialismului. Ministrul polonez de Externe: "UE are nevoie de cumpătare din partea Germaniei, nu de conducerea ei!"

Ministrul polonez de Externe, Zbigniew Rau, a detaliat, pentru ziarul polonez Rzeczpospolita, modul în care agresiunea rusă împotriva Ucrainei a devoalat faptul că imperialismul reprezintă forța motrice a lumii moderne. 

În acest context, Rau a atras atenția că, pentru combaterea imperialismului, inclusiv în cazul Uniunii Europene, este nevoie de cumpătare din partea Germaniei, nicidecum de o conducere germană la nivel european. 

"Ordinea europeană contemporană, ordinea Uniunii Europene, nu ne protejează de erodarea libertății și egalității statelor membre, care, după cum arată experiența, favorizează renașterea imperialismului", a precizat Rau.

"În acest context, crearea condițiilor instituționale pentru o conducere germană a UE ar exacerba în mod fundamental această lipsă de libertate și egalitate. Dacă, așadar, oferta germană este de a contribui la apărarea UE împotriva imperialismului, pentru care Germania se simte responsabilă, Uniunea nu are nevoie de o conducere germană, ci de cumpătare din partea Germaniei. Numai atunci libertatea și egalitatea statelor membre vor permite UE să devină antiteza dorită în raport cu imperialismul", a detaliat oficialul polonez. 

De asemenea, ministrul polonez de Externe a punctat modul în care războiul la scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei reprezintă un punct de cotitură pentru întreaga Europă. 

"Agresiunea rusă împotriva Ucrainei a pus capăt unei epoci în care credința predominantă era că, după experiențele traumatizante ale secolului al XX-lea, un alt mare război european nu mai era posibil și că toate națiunile erau unite de dorința de pace. Am aflat într-un mod dramatic că imperialismul nu este doar o categorie istorică, ci forța motrice a lumii moderne, că puterea distructivă ajunge – desigur în diferite grade – la noi toți", a spus ministrul.

Zbigniew Rau a reliefat totodată cum încearcă Germania să-și extindă influența asupra politicilor Uniunii Europene. 

"Agresiunea rusă împotriva Ucrainei a devenit un moment de trezire pentru Europa, un moment pentru o reflecție mai profundă asupra viitorului continentului. Lansând dezbaterea pentru o astfel de reflecție, cancelarul german Olaf Scholz a scos în evidență Uniunea Europeană ca fiind antiteza imperialismului, structură care prin prisma realitățile strategice actuale trebuie consolidată fundamental extinzând sfera de aplicare a deciziilor luate prin instituirea votului majoritar și implicit abandonarea dreptului de veto. O astfel de soluție va permite Germaniei să-și asume – cu simțul responsabilității pentru continentul nostru în fața amenințării imperialiste – conducerea", a precizat Rau. (sursa: TVP World)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.