E oficial! Germania pretextează că nu-i trimite arme Ucrainei de frica lui Putin!


E oficial! Germania pretextează că nu-i trimite arme Ucrainei de frica lui Putin!

Reprezentanții guvernului condus de cancelarul german Olaf Scholz invocă oficial amenințarea pe care, în opinia lor, ar reprezenta-o pentru Berlin Rusia modernă, pentru a justifica de ce Germania nu poate furniza mai multe arme Ucrainei, pretextând o aberantă ”posibilă slăbire a Bundeswehr-ului”. Anterior, politicienii germani au cerut Guvernului să extindă livrările de arme către Ucraina, trei membri ai Bundestag-ului opinând că securitatea Europei este acum protejată tocmai prin susținerea Ucrainei împotriva Rusiei invadatoare.

Social-democratul Kristian Klinck, parlamentarul ”verde” Sara Nanni și democrat-liberalul Alexander Müller au criticat poziția actuală a Berlinului, potrivit căreia menținerea capacității Bundeswehr de a apăra Germania și NATO are prioritate față de asistența acordată Ucrainei. În opinia celor trei experți militari, Germania, fiind cea mai importantă țară din punct de vedere economic a Uniunii Europene, ar putea face și mai mult decât arată în prezent în sprijinul Kievului. „Este necesar să se furnizeze în mod constant Ucrainei sisteme de arme în loc să se răspundă periodic provocărilor specifice”, au amintit cei trei, considerând că acest lucru necesită acțiuni coordonate cu partenerii internaționali și industria de apărare: „acest lucru va permite o scădere temporară a nivelului de prioritate al Bundeswehr - de exemplu, pentru a furniza armatei germane echipamente deja folosite, care vor trebui înlocuite cât mai curând posibil, iar acest lucru, la rândul său, poate fi realizat prin creșterea eficienței industriei germane de apărare”

Ministerul german al Apărării a respins, însă, propunerea deputaților Bundestag-ului din coaliția de guvernământ de a furniza Ucrainei mai multe arme și, dacă este necesar, de a fi de acord cu slăbirea Bundeswehr-ului. Având în vedere amenințarea reprezentată de Rusia sub președintele Vladimir Putin, guvernanții spun că Germania nu își poate asuma astfel de riscuri. Acest lucru a fost anunțat luni, 22 august, de un reprezentant oficial al departamentului militar.

„Într-adevăr, trebuie să fim pregătiți pentru faptul că Putin va profita de orice slăbiciune și chiar de un decalaj temporar în pregătirea de apărare a NATO”, a declarat un oficial militar guvernamental, citat de AFP. El a reamintit că Germania ar trebui să ofere partenerilor săi din alianță „sprijin în cadrul obligațiilor”, așa cum este prevăzut la articolul 5 din Tratatul NATO. „În timpul Războiului Rece, probabil că nu am fi înțeles dacă aliații noștri ar fi redus apărarea colectivă din cauza situației din diferite teatre de război – și au existat astfel de situații în lume”, a adăugat oficialul militar.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.