De ce trebuie să li se interzică rușilor accesul pe teritoriul UE. Kuleba pune punctul pe i: "A da vina exclusiv pe Putin este periculos de naiv! Sprijinul popular masiv din Rusia pentru război reprezintă o realitate sumbră!"


De ce trebuie să li se interzică rușilor accesul pe teritoriul UE. Kuleba pune punctul pe i: "A da vina exclusiv pe Putin este periculos de naiv! Sprijinul popular masiv din Rusia pentru război reprezintă o realitate sumbră!"

O interdicție asupra vizelor în cazul tuturor rușilor care vor să intre pe teritoriul țărilor UE va fi cea mai eficientă sancțiune împotriva Rusiei la nivelul populației, reprezentând primul pas ce are menirea de a-i determina pe ruși să conștientizeze propria vinovăție pentru războiul purtat de țara lor împotriva Ucrainei, a precizat ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, într-un articol redactat pentru Politico. 

Kuleba a precizat că, deși responsabilitatea legală pentru crimele comise este, într-adevăr, individuală, există și o responsabilitate socială comună pe care toți rușii ar trebui să o poarte pentru ororile petrecute în Ucraina. 

Sprijinul popular masiv din Rusia pentru război reprezintă o realitate sumbră pe care nu toți liderii europeni par să fie pregătiți să o cântărească, a completat Kuleba. 

Acesta a adăugat că a da vina exclusiv pe președintele Vladimir Putin este periculos de naiv și a avertizat că Rusia nu se va schimba decât în acel moment în care mai multe generații de ruși își vor asuma responsabilitatea și vina comună pentru ceea ce a făcut țara lor.

"Este, prin urmare, imperativ ca toate țările UE și G7 să înceteze să elibereze vize turistice rușilor, ca prim pas, pentru a-i trezi", a spus Kuleba. 

Pe de altă parte, oficialul ucrainean a menționat că acea minoritate extrem de restrânsă de ruși care se opun lui Putin și războiului împotriva Ucrainei trebuie să aibă în continuare posibilitatea de a cere azil. De asemenea, intrarea pe teritoriul UE din motive umanitare ar trebui să rămână posibilă, a spus Kuleba.

Kuleba a mai atras atenția, totodată, asupra unei laturi foarte practice a acestei dezbateri, abordând în acest context tema securității și reducerii criminalității. 

"Rușii prezintă un risc crescut de a iniția conflicte și de a comite crime motivate de ură, mai ales acum, când le e spălat creierul zilnic cu o formă agresivă de propagandă. E deja de notorietate comportamentul lor în stațiunile turistice de pe tot globul, dar riscurile sunt acum și mai mari. Izolarea lor va crește securitatea și va reduce criminalitatea", a explicat Kuleba. 

Acesta a mai precizat că Ucraina lucrează acum activ cu partenerii din UE și G7 pentru a-i convinge să-i izoleze pe turiștii ruși.

"O vedem ca fiind una dintre cele mai eficiente sancțiuni împotriva Rusiei la nivelul persoanelor. Spre deosebire de alte măsuri restrictive, nu costă aproape nimic, sporește securitatea, nu are nevoie de legislație suplimentară și trimite un semnal puternic tuturor rușilor. Această măsură ar transmite că Putin și susținătorii săi au închis ușa Rusiei către Europa", a conchis Kuleba. (sursa: Ukrinform)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.