Polonia continuă să preseze Germania să plătească despăgubiri de război. Deputat PiS: "Țara mea e cea mai mare suferindă care nu a primit cu adevărat vreo despăgubire!"


Polonia continuă să preseze Germania să plătească despăgubiri de război. Deputat PiS: "Țara mea e cea mai mare suferindă care nu a primit cu adevărat vreo despăgubire!"

Principalul partid polonez de guvernământ, Lege și Justiție (PiS), continuă să preseze Berlinul cu privire la cererile de reparații de război, mai precis referitoare la pierderile umane și distrugerile rezultate în urma ocupația naziste asupra Poloniei în perioada 1939-1945.

"Vom veni cu un raport, vom prezenta sumele și ulterior, sper că da, ca în perspectiva a câtorva ani să recuperăm aceste despăgubiri din Germania", a zis deputatul PiS Arkadiusz Mularczyk, care a condus comisia parlamentară de estimare a despăgubirilor pe care Germania le datorează Poloniei pentru daunele cauzate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

"În statul polonez, în perioada comunistă, precum și mai târziu, începând cu 1989, s-au făcut multe încercări, dar au fost ineficiente. Ar trebui să ne întrebăm de ce au fost ineficiente, de ce acest demers e atât de dificil și nu a fost de succes? Al nostru va avea succes. Vom veni cu calculele noastre cu privire la pierderile de război ale Poloniei și ce putem pretinde de la statul german", a spus Mularczyk.

Deputatul PiS a mai precizat că e vorba de estimări și calcule. El a subliniat că "nu mai există Republica Polonă care era în 1939, dat fiind faptul că granițele s-au schimbat, iar doar 53% din teritoriul actualei Republici este teritoriul fostei Republici". 

"Trebuie să ne amintim că Republica Polonă a fost supusă atacurilor atât din partea Rusiei, cât și a Germaniei, dar au existat și masacre în Volinia (desfășurate de Armata Insurgentă Ucraineană - n.red.), deci a fost o serie întreagă de evenimente diferite, prima cauză fiind atacul german din 1 septembrie 1939 asupra Poloniei", a spus acesta. 

Întrebat despre suma stabilită, Mularczyk a răspuns că "sunt sume importante, depășesc de multe ori bugetul nostru de stat".

"Cea mai mare pierdere a fost cea a capitalului uman. Sunt milioane de oameni uciși, atât de germani, cât și de Rusia, dar și milioane care au fost nevoiți să fugă din Polonia, au rămas în exil, este o mare pierdere. De asemenea, sunt sute de mii care au devenit invalizi și sute de mii, chiar milioane, care au fost forțați să muncească în Germania", a precizat acesta. 

"Este suficient să spunem că înainte de război Polonia avea o populație de 35 de milioane, după război doar 24. Asta înseamnă că aproape o treime din populație pur și simplu a dispărut de pe pământurile noastre", a completat deputatul PiS. 

Potrivit acestuia, Polonia este astăzi "cea mai mare suferindă care nu a primit cu adevărat vreo despăgubire".

"Germania va avea șansa, plătind despăgubiri, să îmbunătățească relațiile cu Polonia", a mai zis acesta. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.