SBU a reținut un spion al serviciilor militare ruse care a ajutat hoardele Kremlinului să efectueze atacuri asupra unităților de învățământ


SBU a reținut un spion al serviciilor militare ruse care a ajutat hoardele Kremlinului să efectueze atacuri asupra unităților de învățământ

În cursul unei operațiuni speciale de contra-spionaj, desfășurată în zonele din prima linie din regiunea Nicolaev, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a reținut un agent al serviciilor secrete militare ruse care le-a oferit hoardelor Kremlinului coordonatele exacte ale instituțiilor de învățământ din oraș pentru a desfășura așa-numita "intimidare” prin atacuri cu rachete. 

Trădătorul a colectat și informații despre desfășurarea, mișcarea și armamentul Forțelor ucrainene de Apărare din sud, a precizat SBU. 

S-a stabilit că, pe baza "informațiilor" furnizate de acesta privind țintele din Nicolaev, mai multe amplasamente de infrastructură militară au fost distruse și avariate, iar două școli au suferit lovituri devastatoare.

De la începutul invaziei la scară largă, forțele ruse au distrus parțial sau complet 3 instituții de învățământ superior, 2 colegii tehnice și peste 10 școli din orașul Nicolaev. 

Specialiștii cibernetici ai SBU au stabilit că agentul a fost recrutat de serviciile ruse de informații militare după începerea invaziei la scară largă.

Persoana reținută a participat activ la discuții pe numeroase canale Telegram rusofile, unde nu și-a ascuns opiniile anti-ucrainene și a promovat în mod deschis narațiunile rusești.

În timpul percheziției, SBU a găsit telefonul mobil pe care acesta îl folosise pentru a comunica cu superiorul său rus. 

Agentul a fost reținut în baza articolului din codul penal privind "difuzarea neautorizată a informațiilor despre circulația armelor și proviziilor militare în Ucraina, deplasarea, transferul sau localizarea Forțelor Armate ale Ucrainei". Instanța a decis să-l țină în arest.

Infracțiunea se pedepsește cu închisoare de până la 12 ani.

Oficiul SBU din regiunea Nicolaev a desfășurat operațiunea sub supravegherea procedurală a Procuraturii din regiunea în cauză. (sursa: Kyiv Post)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.