Apropouri cu ocazia sărbătorii ”Limba noastră”


Apropouri cu ocazia sărbătorii ”Limba noastră”

Oare cele 82% din cetățenii noștri care vorbesc limba română (conform recensământului din 2014) nu este cel mai concludent argument pentru cei 63 de deputați de la PAS să modifice legislația lingvistică, astfel ca Limba Română să revină plenar în capul mesei la ea acasă, precum a decis și Curtea Constituțională? 

Chiar niciun deputat de la PAS nu poate veni cu o inițiativă legislativă în acest scop (poate o face ex-consilierul prezidențial și actualul deputat PAS Natalia Davidovici)? Dacă cei de la PAS nu au curajul să o facă, atunci le-aș sugera să apeleze la inițiativele, deja elaborate, din legislatura precedentă.

Aș vrea să-i întreb pe intelectuali, dar și pe unioniști, care pe 11 iulie 2021 au dat votul util pentru PAS, dacă sunt satisfăcuți că, după un an de zile de când au majoritate aproape constituțională, legislația lingvistică n-a mai fost modificată din considerente eminamente politice? Sau poate astăzi deputații PAS nu mai adună nici 51 de voturi când e vorba de Limba Româna?

Denumirea foarte abstractă și confuză a sărbătorii "Limba noastră" a rămas intactă încă din perioada guvernului agrarian al șașlâcarilor și a congresului rușinii naționale "Casa noastră" (1994) și de atunci nicio guvernare n-a avut curajul să ne spună sincer despre care limbă e vorba – a noastră, a voastră, a lor, a unora, a altora, a neamului, a statului etc? Nici actuala guvernare gălbuie-verzuie nu este o excepție.

Oricum, adevărul lingvistic și istoric este doar unul și nu mai poate fi contestat de nimeni și de nicio guvernare – e vorba de Limba Nostră cea Română! 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.