Dacă ucrainenii reușesc să-i împingă pe ruși până la Nipru și recuperează Hersonul, asta va reprezenta cu adevărat un punct de cotitură al războiului


Dacă ucrainenii reușesc să-i împingă pe ruși până la Nipru și recuperează Hersonul, asta va reprezenta cu adevărat un punct de cotitură al războiului

Câteva gânduri despre ofensiva ucraineană în direcția Herson

Este pentru prima oară în acest război când ucrainenii atacă, până acum s-au apărat. În condițiile stagnării ofensivei ruse din regiunea Donețk asta arată că ucrainenii au resurse să îi blocheze pe ruși pe aliniamentul Sloviansk – Seversk – Bahmut – Donețk (unde rușii nu au reușit să avanseze în ultimele 3-4 săptămâni în ciuda atacurilor permanente) și să organizeze în același timp un atac în direcția Herson.

Ofensiva ucraineană în direcția Herson durează deja de câteva zile, au reușit să cucerească cam 4-5 sate. Aleg să ignor știrile explozive care vorbesc de ruperea liniilor defensive ale rușilor. Declanșarea ofensivei spre Herson în sine este o performanță pentru armata ucraineană care a reușit să stabilizeze frontul în regiunea Donețk și să atace la Herson. 

Comunicările serioase/ verificate americane și britanice sunt rezervate deocamdată față de ofensiva ucraineană, pe de altă parte Kievul controlează foarte strict ce apare în spațiul public, ceea ce este de înțeles. Știm cu certitudine că ucrainenii atacă și că au cucerit deja câteva localități.

Dacă ucrainenii reușesc să-i împingă pe ruși până la râul Nipru și să recupereze orașul Herson asta va constitui cu adevărat un punct de cotitură al războiului, dincolo de o înfrângere usturătoare aplicată rușilor ar anula orice fel de eventual avans al rușilor spre Odessa – Transnistria. 

Pentru Kiev, aruncarea rușilor peste Nipru ar dovedi capacitatea de recuperare a teritoriilor cucerite de ruși și ar consolida controlul asupra unei părți din litoralul Mării Negre, inclusiv capacitățile de export-import pe mare. Mizele acestei ofensive ucrainene sunt foarte mari pentru ambele părți.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.