Analistă americană: "I se acordă prea puțin credit lui Reagan pentru ingineria căderii Uniunii Sovietice. Planul acestuia poate fi folosit pentru înfrângerea Chinei comuniste!"


Analistă americană: "I se acordă prea puțin credit lui Reagan pentru ingineria căderii Uniunii Sovietice. Planul acestuia poate fi folosit pentru înfrângerea Chinei comuniste!"

Kathleen Troia McFarland, consilieră adjunctă pentru Securitate Națională în perioada administrației Trump, semnalează, într-un editorial publicat pe Fox News, bizareria reprezentată de faptul că o mare parte din comentariile americane făcute în contextul morții fostului dictator comunist Mihail Gorbaciov îi acordă celui de-al 40-lea președinte al SUA, Ronald Reagan, "prea puțin credit pentru ingineria căderii Uniunii Sovietice".

McFarland a ținut astfel să sublinieze pe parcursul analizei faptul că, în realitate, politica dusă de Ronald Reagan nu i-a lăsat prea multe opțiuni dictatorului Gorbaciov: "Consilierul lui Gorbaciov, Anatoly Chubais, a recunoscut mai târziu că președintele rus nu a avut de ales decât să rezolve Războiul Rece în condițiile Americii".

Nu în cele din urmă analista, americană a precizat că planul pus în scenă de Ronald Reagan privind destrămarea URSS, intitulat "Peace through Strength", ar trebui adaptat și utilizat în zilele noastre împotriva Chinei comuniste. 

Redăm analiza realizată de Kathleen Troia McFarland: 

"Mihail Gorbaciov, omul care a prezidat pe parcursul dizolvării Imperiului Sovietic, a murit. În Occident, el a fost salutat drept omul care a îndepărtat Uniunea Sovietică de comunism și a adus pacea în lume. A primit Premiul Nobel. În fostele state sovietice, în special în Europa de Est, el a fost onorat drept un om care i-a eliberat de sub jugul stăpânilor lor ruși, fără a se desfășura un război.

Dar în Rusia, el e văzut ca omul care a permis destrămarea Uniunii Sovietice, respectiv omul care și-a condamnat propriul popor din Mama Rusia la un deceniu de privațiuni și umilire după părăsirea mandatului. Președintele rus Vladimir Putin și-a petrecut cei 20 de ani în funcție încercând să anuleze moștenirea lui Gorbaciov – să readucă Rusia la comunism, să recâștige o parte din imperiul pierdut și să restabilească măreția Rusiei.

Putin îl acuză personal pe Gorbaciov pentru destrămarea Imperiului Sovietic. Dar, în multe privințe, Gorbaciov a avut puține opțiuni când a preluat mandatul în 1985. La sfârșitul anilor 1970, Uniunea Sovietică se afla la apogeul puterii. Până în 1985 a suferit un declin uimitor și rapid.

De ce? Deoarece cu cinci ani înainte, poporul american l-a ales pe Ronald Reagan, care a inversat cursul istoriei.

În momentul în care Ronald Reagan a câștigat președinția în 1980, țara lui se afla într-o situație similară cu cea de astăzi – o inflație fulgerătoare, o economie care stagna la nivel mondial după un război străin de lungă durată (războiul arabo-israelian - n.red.). Embargoul arab asupra petrolului din anii 1970 a sporit prețurile la energie la nivel mondial, ceea ce a conferit profituri record Uniunii Sovietice ca exportatoare de petrol. Au folosit acest profit substanțial pentru a se consolida militar, pentru a dezvolta un arsenal nuclear mai capabil și mai letal și pentru a se extinde la nivel global. 

Până la sfârșitul anilor 1970 a părut SUA se află într-un declin ireversibil. Liderii de gândire americani au lăudat comunismul drept valul viitorului. Chiar și laureatul Nobel John Kenneth Galbraith, cel mai renumit economist al acelor timpuri, a spus că economia planificată sovietică este superioară piețelor libere americane.

Ronald Reagan nu a fost de acord. El credea că defectele fundamentale ale comunismului – o economie planificată la nivel central și o dictatură a Partidului Comunist care se autoperpetuează – vor duce inevitabil la prăbușirea Uniunii Sovietice din interior. Scopul lui a fost să accelereze procesul, inclusiv prin strategia 'Peace through Strength'. Suna ca un simplu slogan. De fapt, a fost un plan strategic cuprinzător și ambițios de a câștiga Războiul Rece fără a trage vreun foc.

Reagan dorea o armată puternică pentru a descuraja Uniunea Sovietică, nu pentru a o învinge pe câmpul de luptă. În același timp, el a folosit superioritatea economică, tehnologică și ideologică a SUA pentru a viza slăbiciunile inerente ale Uniunii Sovietice. El mai spera totodată ca un lider sovietic iluminat să ajungă în cele din urmă la putere și să facă schimbările necesare pentru supraviețuirea poporului rus. Mihail Gorbaciov a fost acel om.

Planul 'Peace through Strength' dezvoltat de Ronald Reagan s-a bazat pe trei piloni: revigorarea economiei americane, reconstruirea puterii militare a Americii și restabilirea sentimentului de patriotism în rândul poporului american.

Întărirea apărării SUA a făcut șah-mat consolidarea militară a Uniunii Sovietice din anii 1970. Accentul lui Reagan pe crearea de alianțe puternice, în special cu premierul britanic și cu Papa, a ajutat la neutralizarea expansionismului sovietic. Asta a readus echilibrul în geopolitică.

Pentru a duce economia și securitatea SUA la următorul nivel, nu doar de a coexista cu Uniunea Sovietică, ci de a câștiga de fapt Războiul Rece, Reagan a trebuit să le reducă sovieticilor la jumătate profiturile din petrol. Reagan l-a încurajat pe regele Arabiei Saudite să pompeze mai mult petrol. Astfel, prețurile au trecut de la 40 de dolari la 18 dolari pe baril în nouă luni, înjumătățind veniturile Moscovei.

În același timp, SUA au impus restricții severe asupra transferului de tehnologie superioară americană către înapoiata Uniune Sovietică și au oprit soluțiile terțe ce erau căutate de sovietici. De asemenea, Reagan a cerut băncilor americane să nu mai acorde împrumuturi Rusiei.

Propunerea lui Reagan de a începe cercetarea și dezvoltarea sistemului de apărare antirachetă 'Star Wars' a zdruncinat încrederea liderilor sovietici. Abia țineau pasul cu SUA în cursa actuală a înarmărilor, nu aveau nici resursele, nici tehnologia pentru a se angrena într-o cursă de apărare antirachetă.

Până la sfârșitul anilor 1980, Uniunea Sovietică a fost ruptă. Au fost și câțiva ani în care recoltele eșuate și gestionate greșit le-au exacerbat necazurile. Deși considerată de mult timp unul dintre coșurile de pâine ale lumii, Uniunea Sovietică literalmente nu și-a putut hrăni oamenii, nu se putea împrumuta din Occident pentru a plăti grâul importat și se confrunta cu o criză umanitară iminentă.

Consilierul lui Gorbaciov, Anatoly Chubais, a recunoscut mai târziu că președintele rus nu a avut de ales decât să rezolve Războiul Rece în condițiile Americii.

În mod ciudat, o mare parte din comentariile americane în contextul morții lui Gorbaciov îi acordă lui Reagan puțin credit pentru ingineria căderii Uniunii Sovietice. În schimb, îl laudă pe Gorbaciov pentru că a gestionat pașnic colapsul inevitabil al imperiului sovietic.

Victoria noastră din Războiul Rece nu a fost niciodată acceptată de generația de astăzi de lideri comuniști. În Rusia lui Putin, Gorbaciov este acuzat că a pierdut Imperiul Sovietic. Un titlu din mass-media chineză spune: 'Gorbaciov: un învins'.

Astăzi, Statele Unite se confruntă cu un nou, respectiv mai puternic adversar, China comunistă. Precum Uniunea Sovietică, China își propune să înlocuiască SUA ca unică superputere a lumii. Spre deosebire de Uniunea Sovietică, China este avansată din punct de vedere tehnologic, diversă din punct de vedere economic și mult mai unică în diplomație, respectiv disciplinată în proiectarea ascensiunii sale.

Victoria Americii în acest nou Război Rece este departe de a fi sigură. Dar un punct de început ar fi o versiune actualizată planului lui Reagan, 'Peace through Strength'.".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.