Premierul Poloniei, poziție dură la adresa Germaniei: Nu vom permite "să ne scuipe în față"! Șeful Guvernului de la Varșovia acuză Berlinul că vrea să distragă atenția de pe un subiect-cheie


Premierul Poloniei, poziție dură la adresa Germaniei: Nu vom permite "să ne scuipe în față"! Șeful Guvernului de la Varșovia acuză Berlinul că vrea să distragă atenția de pe un subiect-cheie

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a criticat Germania pentru că "ne-a ținut prelegeri referitoare la democrație", abordare a Berlinului despre care șeful Guvernului de la Varșovia spune că are menirea de a distrage atenția de la eșecul politicii energetice germane. El a avertizat că Guvernul pe care-l conduce nu le va permite germanilor să "ne scuipe în față".

În timpul unui discurs în orașul Brańsk, Mateusz Morawiecki a declarat că "suntem victimele acestei politici energetice, politica lui Putin alături de cea a Guvernului german. Trebuie să li se reamintească acest lucru, pentru că politica lor climatică este un mare eșec, un eșec al Guvernului german".

"Iar ei încearcă într-un mod rușinos să schimbe astăzi subiectul. Ne-am săturat de aceste prelegeri din Germania despre ce este democrația, respectiv statul de drept", a continuat acesta. 

Polonia a reprezentat "unul dintre primele state din lume care a construit democrația", a mai zis Morawiecki, menționând că parlamentul țării sale, Sejm, își are rădăcinile în secolul al XV-lea.

Morawiecki și-a amintit totodată cum în urmă cu câțiva ani a fost difuzat serialul german Generation War. Spectacolul, care punea în scenă momente din epoca nazistă, a provocat indignare în Polonia pentru prezentarea soldaților polonezi din Armata Internă (AK) – care au luptat împotriva ocupației germane – ca fiind antisemiți.

"Ce insolență să fie arătată AK într-o lumină proastă, adică cei mai sacri eroi ai noștri, care au luptat pentru libertate", a spus Morawiecki la Brańsk. 

"Ei (nemții naziști - n.red.) – acești torționari, criminali – ar trebui condamnați, iar cu toate acestea nepoții lor au îndrăzneala să facă un astfel de film", a continuat acesta. 

"Acum se vorbește mai puțin despre acest film, dar asta pentru că guvernul PiS nu permite și nu va permite să fie scuipat în față", a adăugat Morawiecki. 

Fraza sa e o trimitere la o poezie a Mariei Konopnicka, scriitoare poloneză și activistă pentru independență. Poezia a fost scrisă în 1908, într-o perioadă în care o parte a teritoriului polonez era sub stăpânire germană. 

"Niciun german nu ne va scuipa în față!", spune un vers din poezia Rota.

Guvernul polonez PiS a criticat de mult timp dependența Germaniei de resursele energetice rusești și, în special, de gazoductele Nord Stream. De la invazia la scară largă a Rusiei asupra Ucrainei, Varșovia a profitat de ocazie pentru a scoate în relief că respectivele critici pe care le-a formulat sunt pe deplin justificate.

În ultimele săptămâni, liderii politici de la Varșovia și-au intensificat retorica antigermană, președintele PiS, Jarosław Kaczyński, avertizând privind existența unui "plan germano-rus de a conduce Europa" și acuzând opoziția internă că funcționează ca o coloană a cincea pentru "înrobirea" Poloniei. 

Ei au sugerat că preocupările UE cu privire la statul de drept din Polonia sunt pur și simplu o parte a eforturilor politice de a da jos actualul Guvern polonez. În timpul unui discurs de săptămâna trecută, cancelarul german Olaf Scholz a susținut acțiunile dure ale UE privind consolidarea statului de drept, menționând în acest context Polonia și Ungaria ca fiind țări-problemă. 

Nu în cele din urmă, amintim că PiS a anunțat săptămâna trecută că va solicita reparații de război din partea Germaniei pentru a acoperi pierderile estimate la 1,3 trilioane de dolari americani în cazul perioadei de ocupație nazistă și anume 1939-1945. (sursa: Notes from Poland)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.