Lovitură pentru Rusia: R.Moldova vrea să semneze cu Azerbaidjan un contract vizând aprovizionarea cu gaze pe termen lung. Se vrea renunțarea totală la gazele rusești, situație care ar fi trebuit tranșată încă de acum 30 de ani


Lovitură pentru Rusia: R.Moldova vrea să semneze cu Azerbaidjan un contract vizând aprovizionarea cu gaze pe termen lung. Se vrea renunțarea totală la gazele rusești, situație care ar fi trebuit tranșată încă de acum 30 de ani

R.Moldova vrea să semneze cu Azerbaidjan un contract pentru aprovizionarea cu gaze pe termen lung, a declarat vicepremierul Andrei Spînu, transmite agenția azeră Trend, citată de Rador.

„Guvernul se pregătește pentru situații de urgență. În prezent purtăm discuții cu România și Azerbaidjan pentru semnarea de contracte pentru aprovizionarea cu gaze pe termen lung”, a afirmat el.

Conform lui Spînu, Moldova e conectată la Rețeaua Europeană a Operatorilor Sistemului de Transmisie (Entso E), fapt care-i oferă mai multe variante, inclusiv achiziții din România sau alte state UE, însă la un preț foarte ridicat.

Moldova are rezerve de 35 de milioane de metri cubi de gaz, volum care pe timp de iarnă îi ajunge pentru maxim 10 zile. Spînu susține însă că acest răstimp e suficient pentru ca guvernul să găsească gaz din alte surse.

Aprovizionarea Europei cu gaz azer a început pe 31 decembrie 2020, prin intermediul Coridorului de Gaz Sudic. A fost pentru prima oară în istorie când Azerbaidjanul a exportat gaz pe piața europeană prin conducte.

Gazoductul Trans-Adriatic (TAP), reprezentând secțiunea europeană a Coridorului de Gaz Sudic, va aproviziona anual Italia cu 8 miliarde de metri cubi, iar Grecia și Bulgaria cu 1 miliard.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.