Kremlinul recrutează voluntari pentru războiul contra Ucrainei dintr-un centru de sănătate mintală, respectiv din rândul oamenilor străzii


Kremlinul recrutează voluntari pentru războiul contra Ucrainei dintr-un centru de sănătate mintală, respectiv din rândul oamenilor străzii

Rusia recrutează voluntari pentru războiul împotriva Ucrainei dintr-un centru de sănătate mintală din Sankt Petersburg, oferind stimulente financiare și multe altele pentru a încuraja oamenii să lupte.

Site-ul web al Dispensarului Psihoneurologic nr. 2 din Sankt Petersburg are pe pagina sa de start un afiș care vizează recrutarea rușilor în batalioanele de voluntari "Kronstadt", "Neva" și "Pavlovsk".

Potrivit anunțului, voluntarilor care semnează contracte de o durată de cel puțin șase luni li se promit plăți forfetare, compensații pentru locuințe și servicii comunale, dreptul de a primi statutul de veteran de luptă și dreptul de a intra în universități fără concurs, respectiv alte forme de asistență materială. 

Un banner publicitar detaliază, de asemenea, cum poate trece cineva de un examen psihiatric pentru a obține permisul de a purta o armă.

Aceste acțiuni fac parte dintr-o campanie mai largă de recrutare în rândul armatei ruse, în condițiile în care războiul lui Putin împotriva Ucrainei se apropie de borna celei de-a șaptea luni. Autoritățile ruse continuă să desfășoare această campanie de recrutare, însă fără a anunța oficial mobilizarea pentru război.

Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei a publicat un raport în luna iulie potrivit căruia Rusia efectuează în tăcere o campanie de mobilizare în centrele sale regionale de angajare.

Într-o postare pe Telegram, centrul a precizat că a identificat locuri de muncă vacante pentru peste 20.000 de lucrători contractuali ruși.

Centrul de Combatere a Dezinformării a sugerat că aceste mii de posturi vacante indică pierderile suferite de armata rusă și problema generală cu care se confruntă în privința recrutării personalului militar.

Anterior, Newsweek a efectuat o căutare în luna mai pe un site web local de recrutare, în urma căreia au fost găsite mai mult de o duzină de anunțuri de angajare de recruți pentru activități specifice războiului. 

Presa locală a raportat totodată că autoritățile din Sankt Petersburg au încercat să recruteze oameni ai străzii. Organizația de caritate pentru persoanele fără adăpost Nochlezhka a declarat că angajații administrației districtului Frunzensky din cel de-al doilea oraș al Rusiei au vizitat un adăpost pe 17 august.

Un reprezentant Nochlezhka a declarat pentru Newsweek că oficialii au încercat să vorbească cu cei care stăteau în acel adăpost, respectiv să lase pliante cu informații despre serviciile contractuale.

Ofițerul de serviciu de la adăpost nu a permis acest lucru și le-a cerut oficialilor să vorbească cu conducerea.

Ucraina a mai transmis luni că Rusia a început să recruteze soldați bolnavi și răniți pentru a acoperi pierderile în rândul trupelor trimise în Ucraina. 

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat de asemenea că Rusia continuă cu "mobilizarea forțată" în regiunile ucrainene pe care le-a ocupat. 

"În Donețk, invadatorii ruși au găsit o 'nouă sursă' de recruți. Astfel, recent, reprezentanții armatei de ocupație ruse au început să sosească la spitalele locale din oraș și să externeze forțat pacienții. Sunt vizați bărbații de vârstă militară cu diferite boli sau răni, inclusiv cei răniți în timpul ostilităților și care urmează un tratament", a transmis Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Forțele armate ale Ucrainei spun că aproximativ 49.800 de soldați ruși au fost uciși de la începutul războiului, dar Rusia, în mod previzibil nu a confirmat acest număr, fără a furniza recent date clare. (sursa: Newsweek)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.