Agentura Rusiei generează destabilizarea Găgăuziei. Neconstituționalitatea așa-zisei ”autonomii” rusești


Agentura Rusiei generează destabilizarea Găgăuziei. Neconstituționalitatea așa-zisei ”autonomii” rusești

În destabilizarea situației din Găgăuzia sunt implicate Moscova și forțele revanșarde de la Chișinău și Comrat, care execută indicațiile acesteia. După ce li s-a spus tranșant în față că nicio autonomie din Europa democratică, chiar și din "măreața și invincibila Rusie" n-au atâtea prerogative, câte au fost acordate Găgăuziei, "departamentul moldovenesc" de la Kremlin și pionii locali au trecut direct la amenințări și la destabilizarea situației sub pretextul discriminării din partea Chișinăului.

Oare și de această dată Serviciul de Informații și Securitate și Procuratura Generală nu-și vor revizui atitudinea excesiv de tolerantă vis-a-vis de agenții deschiși ai Liubiankăi în Găgăuzia și la Chișinău, oare în continuare numeroșii pretinși "diplomați" ai Ambasadei Federației Ruse la Chișinău vor mișuna nestingheriți la Comrat ca să pună în aplicare Republica Bugeac?

De vreme ce se declară stataliști înveterați și pro-europeni aș vrea să văd cel puțin un deputat, din cei 63 de la PAS, care va propune modificarea legii sau va face o interpelare la Curtea Constituțională privind neconstituționalitatea mai multor articole, dar în mod special a art.1 punctul 4 (dreptul la autodeterminare externă) din Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri) nr. 344 din 23.12.1994. Și cam de ce n-ar face-o fruntașii PAS Mihai Popșoi, Dan Perciun, Radu Marian, Doina Gherman, Veronica Roșca, Ion Groza (e chiar din zonă!), Andrian Cheptonar (fost colaborator SIS), Igor Chiriac (fost procuror), Adrian Băluțel, Mihail Druță, Vasile Șoimaru sau poate chiar Natalia Davidovici? 

În prezent există toate premisele politice și legale pentru aceasta!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.