Uniunea Europeană renunță deocamdată la plafonarea gazelor rusești, dar ia alte măsuri pentru protejarea consumatorilor vulnerabili și a piețelor de energie. Cine s-a opus planului de plafonare a prețurilor gazelor din Rusia


  • ACP
  • Sep 9, 2022 19:48
  • 1401
Uniunea Europeană renunță deocamdată la plafonarea gazelor rusești, dar ia alte măsuri pentru protejarea consumatorilor vulnerabili și a piețelor de energie. Cine s-a opus planului de plafonare a prețurilor gazelor din Rusia

Miniștrii energiei din Uniunea Europeană au însărcinat, vineri, Comisia Europeană să elaboreze propuneri pentru limitarea veniturilor producătorilor de energie care nu folosesc gaze naturale dar și pentru a ajuta firmele de energie să rămână pe linia de plutire. 

În același timp miniștrii s-au abținut de la susținerea propunerilor de limitare a prețurile gazelor din Rusia, după ce s-a anunțat că se opun acestei propuneri cel puțin 10 state membre ale Uniunii Europene, din cauza temerilor că Putin ar putea răspunde prin oprirea completă a furnizării de gaze, petrol și cărbune pentru Europa. 

La începutul acestei săptămâni Comisia Europeană a anunțat că va propune un obiectiv obligatoriu de reducere a consumului de energie la orele de vârf, un plafon de venituri pentru producătorii de energie electrică și companiile de combustibili fosili și un plafon de preț pentru gazul rusesc ca măsuri imediate pentru a-i ajuta pe consumatorii vulnerabili și pentru a susține piețele de gaz și energie electrică din Uniune. 

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, miercuri, că va propune un plafon de preț pentru gazul rusesc întrucât ”trebuie să reducem veniturile Rusiei, pe care Putin le folosește pentru a finanța acest război atroce împotriva Ucrainei”

Dar înainte de reuniunea de urgență de vineri, ce a avut loc pentru discutarea măsurilor ce trebuie luate pentru ușurarea poverii crizei energetice, mai multe state europene au făcut cunoscut faptul că se opun propunerii Ursulei von der Leyen de a impune un plafon de preț pentru gazul rusesc. Între aceste țări se află Germania, Olanda, Belgia, Italia, Grecia, Ungaria și chiar și Polonia, potrivit cotidianului italian La Stampa

Ministrul Energiei din Belgia, Tinne van der Straeten, a declarat pentru Reuters, înaintea întâlnirii, că "intenția noastră este, în primul rând, să reducem prețurile, iar limita impusă doar pentru gazul rusesc nu va reduce prețurile. O limită doar la gazul rusesc este pur politică”.

Planul Comisiei Europene a fost criticat, miercuri, de Putin, care a spus că acesta va duce doar la prețuri mai mari și a amenințat că va opri orice livrare către țările care au acceptat plafonarea prețurilor la exporturile de combustibili din Rusia. 

"Vor exista decizii politice care să contrazică contractele? Atunci pur și simplu nu le vom îndeplini. Nu vom furniza absolut nimic dacă ne contrazice interesele. Nu vom furniza gaz, petrol, cărbune, ulei de încălzire – nu vom furniza nimic!”, a amenințat Putin – detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.