Spion FSB prins în Odesa, în timp ce pregătea liste pentru asasinarea sau discreditarea și recrutarea unor oficiali ucraineni!


Spion FSB prins în Odesa, în timp ce pregătea liste pentru asasinarea sau discreditarea și recrutarea unor oficiali ucraineni!

Serviciul de Securitate al Ucrainei a reţinut în Odesa un agent al serviciilor speciale ruse, în timp ce acesta livra către FSB, Serviciul de informații al Federației Ruse, succesor al KGB, mai multe liste cu oficiali ucraineni care urmau să fie asasinați de agenții Moscovei.

Spionul Rusiei s-a dovedit a fi fostul șef al serviciilor de informații penale din Direcția pentru Combaterea Crimei Organizate (cunoscută sub numele de UBOZ, care a fost desființată în 2015) din Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei.

Agentul FSB a a adunat informații atât despre conducerea Serviciului de Securitate al Ucrainei cât și date de identificare ale oficialilor și veteranilor Ministerului Afacerilor Interne, și rezultate privind investigațiile în cazuri de profil.

Trădătorul ucrainean a transmis toate datele „conexiunii” sale - ofițerul de personal al Ministerului Afacerilor Interne al Federației Ruse, Serghei Eremin, ale cărui activități sunt coordonate de FSB. Din cauza acestui fapt, invadatorii au identificat „ținte potențiale” în rândul forțelor de securitate ucrainene, plănuind, de asemenea, să desfășoare operațiuni speciale de sabotaj și informare pentru a-i discredita, a-i recruta sau a-i anihila.

Potrivit SBU, ”invadatorii folosesc informațiile primite pentru a identifica „ținte potențiale” în rândul forțelor de securitate ucrainene și efectuează operațiuni de sabotaj și informare specială”.

Trădătorul s-a mutat la Odesa după ce a fost concediat din poliție în 2014. A intrat în atenția serviciilor speciale ruse din cauza opiniilor sale pro-Kremlin, pe care le-a exprimat în rândul foștilor colegi de drept. Atacatorul a fost recrutat de reprezentanții țării agresoare în iunie 2022.

De atunci, la instrucțiunile superiorilor moscoviți din FSB, agentul a adunat informații despre Forțele de Securitate și Apărare și informații despre situația socio-politică din sudul Ucrainei. Pentru a transmite date în Federația Rusă, el a folosit un canal de comunicare electronică dezvoltat anterior.

Trădătorul a încercat să implice în activități subversive mai mulți foști angajați ai unităților Ministerului Afacerilor Interne din regiunea Odesa.

În timpul perchezițiilor la domiciliul celui reținut, oamenii legii au descoperit mijloacele de comunicare pe care acesta le folosea pentru a comunica cu reprezentanții Federației Ruse.

Până acum, anchetatorii SBU l-au sesizat pe făptuitor asupra suspiciunii privind faptele acestuia de trădare, săvârșite în temeiul legii marțiale, iar instanța a ales pentru acesta o măsură preventivă sub forma reținerii.

În cadrul procesului penal în temeiul părții 2 a art. 111 din Codul penal al Ucrainei, sunt în desfășurare acțiuni urgente de anchetă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor infracțiunii și aducerea altor persoane vinovate în fața justiției.

Măsurile de demascare și reținere a trădătorului au fost efectuate de unități ale SBU din regiunea Odesa sub coordonarea Direcției de contrainformații a Serviciului de Securitate și conducerea procesuală a Parchetului Regional Odesa.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.