Serviciile secrete britanice, dezvăluiri-bombă despre amploarea înfrângerii suferite de Rusia: mult lăudata Armată 1 Tancuri de Gardă, forța militară de elită a lui Putin, a fugit rușinos din fața trupelor ucrainene


  • ACP
  • Sep 13, 2022 13:38
  • 3582
Serviciile secrete britanice, dezvăluiri-bombă despre amploarea înfrângerii suferite de Rusia: mult lăudata Armată 1 Tancuri de Gardă, forța militară de elită a lui Putin, a fugit rușinos din fața trupelor ucrainene

Analiza informațiilor legate de înfrângerea suferită de armata rusă în fața trupelor ucrainene arată că situația este mult mai gravă pentru invadatori decât s-a știut inițial. 

Astfel, într-o actualizare făcută marți de serviciile de informații pentru Ministerul Apărării al Marii Britanii, se arată că printre forțele ruse învinse și puse pe fugă în regiunea Harkiv din Estul Ucrainei s-a aflat și Armata 1 Tancuri de Gardă, (1GTA), „una dintre cele mai prestigioase armate ale Rusiei”, care a avut între însărcinari apărarea Moscovei și să conducă contraatacuri în cazul unui război cu NATO. 

Oficialii britanici de la Apărare au informat că unitățile acestui corp de armată care aparține Districtului Militar de Vest au fost forțate să se retragă rapid după contraatacul lansat de Ucraina în ultima săptămână, deoarece nu erau echipate corespunzător pentru a face față ofensivei, după ce au suferit „pierderi grele” în primele câteva luni de război. 

„Cu 1 GTA și alte formațiuni importante, sever degradate, forța convențională a Rusiei concepută pentru a contracara NATO este grav slăbită. Probabil că vor trece ani pentru fi reconstruită această capacitate de către Rusia”, se mai spune în comunicatul britanic. 

Acesta nu e prima lovitură primită de prestigiul armatei ruse, fiind cunoscute și eșecurile suferite de unitățile de parașutiști de elită, cunoscuți sub numele de VDV, precum și forțele aeriene ruse în general, care nu au reușit să copleșească mult mai puțin pregătita și slab echipata armată a Ucrainei. 

Institutul pentru Studiul Războiului, un think tank din Washington, a arătat, într-o analiză publicată duminică, faptul că atacul ucrainean de la Harkiv a dus la o „înfrângere operațională majoră” pentru Rusia și, așa cum arată servicile de informații britanice, și o ruinare a prestigiului elitei armatei invadatoare – detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.