Ministrul ucrainean de Externe: "Vin semnale dezamăgitoare dinspre Germania". Tipurile de arme pe care Guvernul de la Berlin refuză să le furnizeze


Ministrul ucrainean de Externe: "Vin semnale dezamăgitoare dinspre Germania". Tipurile de arme pe care Guvernul de la Berlin refuză să le furnizeze

Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, și-a exprimat regretul față de atitudinea adoptată de Guvernul german, care refuză să trimită arme esențiale în Ucraina, precum tancurile Leopard și vehiculele de luptă pentru infanterie Marder.

"Vin semnale dezamăgitoare dinspre Germania, asta în timp ce Ucraina are nevoie acum de tancuri Leopard și vehicule Marder – pentru a elibera oamenii și a-i salva de la genocid. Niciun singur argument rațional cu privire la motivul pentru care aceste arme nu pot fi furnizate, ci doar temeri abstracte și scuze", a scris Kuleba pe Twitter. 

Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a respins din nou luni cererile Kievului de a-i fi furnizate tancuri. 

"Nicio țară nu a livrat până acum vehicule de luptă pentru infanterie sau tancuri principale de luptă construite în Occident", a spus ea la Berlin.

"Am convenit cu partenerii noștri că Germania nu va întreprinde astfel de măsuri în mod unilateral", a mai precizat oficialul german. 

Kuleba a vorbit marți după o întâlnire pe care a avut-o cu omologul său german, Annalena Baerbock, la Kiev, în weekend.

Politicianul Partidului Verzilor, care a călătorit cu trenul de noapte pentru a doua vizită ca ministru de Externe în capitala Ucrainei, a promis un sprijin suplimentar din partea Germaniei, declarând că progresele făcute de armata ucraineană în împingerea forțelor ruse sunt un "argument bun" pentru livrarea de arme de către vest.

Dar când Kuleba a adus în discuție în mod special livrarea tancurilor Leopard 2, Baerbock a precizat: "Livrăm deja arme grele".

Ea a enumerat apoi sistemele de arme pe care Germania le-a trimis deja Ucrainei.

Se crede că Baerbock dorește să intensifice aportul Germaniei, dar trebuie să câștige mai întâi sprijinul celorlalte partide din Guvernul de coaliție format din trei formațiuni politice. 

Alții din partidul ei, conduși de co-liderul Omid Nouripour, au susținut apelurile privind livrarea rapidă în Ucraina a tancurilor Leopard. 

Anton Hofreiter, un membru de frunte al Partidului Verzilor, a declarat într-un interviu acordat pentru Mediengruppe Bayern: "Mai devreme sau mai târziu, nu vom avea altă opțiune decât să livrăm tancuri de luptă moderne, occidentale, Ucrainei".

El a spus că Rusia a distrus în mare parte industria armamentului din Ucraina. În același timp, vechile tancuri sovietice pe care le deținea Ucraina ofereau o "protecție precară" împotriva atacului rus, a adăugat Hofreiter.

Membrii Partidului Liber Democrat și ai alianței conservatoare de opoziție CDU/CSU au susținut, de asemenea, aceste apeluri. 

Doar partidul social-democrat al cancelarului, Olaf Scholz, este văzut ca fiind ezitant. Ezitarea lui Scholz este văzută de unii atât ca o precauție față de exacerbarea în continuare a tensiunilor cu Moscova, cât și ca o nervozitate pe fondul unei crize energetice care este folosită de unele grupuri de stânga și de dreapta pentru a determina o parte din electorat să nu susțină sprijinirea Ucrainei. 

Scholz a insistat luni că armele pe care Germania le-a livrat – inclusiv tunurile antiaeriene Gepard, obuzierele și lansatoarele de rachete Marte – "contribuie la faptul că acum este posibil în bătălia de pe frontul de est să se schimbe rezultatul exact în felul în care vedem acum".

Chiar dacă primele rapoarte referitoare la contraofensiva ucraineană au apărut săptămâna trecută, ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a exclus creșterea livrărilor de arme către Ucraina, spunând că stocurile Germaniei s-au epuizat și că trebuie să păstreze proviziile pentru a se asigura că țara se poate apăra inclusiv înainte de a se putea folosi de un pachet de 100 de miliarde de euro promis de Scholz în februarie pentru cumpărarea mai multor echipamente.

Amy Gutmann, ambasadorul SUA în Germania, a cerut Guvernului german duminică seară să se angajeze să trimită mai multe arme, spunând radiodifuzorului public ZDF că, deși a salutat și admirat modul în care germanii au susținut Ucraina până acum, "așteptările mele sunt și mai mari".

Berlinul a subliniat în mod repetat ezitarea Washingtonului în a livra anumite tipuri de arme – de la tancuri la avioane de luptă – pentru a-și apăra propria ezitare. (sursa: Ukrinform, The Guardian)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.