Cu Armata bătută și refugiată între granițele Rusiei, Putin se pregătește, în anumite condiții, să-și recunoască înfrângerea în Ucraina


Cu Armata bătută și refugiată între granițele Rusiei, Putin se pregătește, în anumite condiții, să-și recunoască înfrângerea în Ucraina

În Rusia se discută activ eșecurile armatei ruse, iar acesta nu mai este un „gest de bunăvoință”, ci ceva mult mai însemnat. Bătut pe front, cu arsenalele și echipamentele căzute în mâinile ucrainenilor și soldații fugiți peste graniță, înapoi în Rusia, Kremlinul este gata să admită înfrângerea în război, dar doar în anumite condiții.

Oficialii și propagandiștii de la Kremlin au recunoscut pentru prima dată de la începutul invaziei pe scară largă înfrângerea armatei ruse pe front . Acum ei discută în mod activ cauzele acesteia și încearcă în toate modurile posibile să înlăture responsabilitatea lui Putin. În mod similar, Kremlinul poate accepta viitoarea înfrângere în război, dar în anumite condiții. Acest lucru este afirmat în concluziile Institutului American pentru Studiul Războiului (ISW) din 13 septembrie. 

„Kremlinul și-a recunoscut înfrângerea în regiunea Harkov ”, a conchis ISW. - Kremlinul nu a admis niciodată că Rusia a suferit o înfrângere în jurul Kievului sau, mai târziu, pe Insula Șerpilor, considerând retragerea de la Kiev drept o decizie de a acorda prioritate „eliberării” Donbasului, iar ieșirea din Insula Șerpilor drept „gest de bunăvoință”. " Ministerul rus al Apărării a oferit inițial o explicație similară pentru eșecul Rusiei de la Harkov, susținând că forțele ruse își retrag trupele din regiunea Harkov pentru a se regrupa, dar această narațiune falsă a fost întâmpinată cu critici rapide și puternice online” se arată în analiza ISW.

Contraofensiva rapidă a forțelor armate ucrainene din regiunea Harkov i-a forțat pe ocupanți să fugă și să-și abandoneze propriile echipamente și muniții. În graba unei retragerii cât mai rapide, o parte semnificativă a unităților ruse din regiune au reușit să treacă granița și să fugă înapoi în Federația Rusă. Acest lucru a fost raportat de Reuters , citând un oficial de rang înalt al Pentagonului.

„Lângă Harkov, estimăm că trupele ruse și-au cedat în mare măsură câștigurile ucrainenilor și s-au retras în nord și est. Multe dintre aceste forțe au trecut granița cu Rusia ”, a spus oficialul. De asemenea, reprezentantul Pentagonului a remarcat că trupele ruse își părăsesc în mod masiv echipamentele și munițiile în regiunea Harkov, ceea ce poate indica o gestionare și control dezorganizat de către comandamentul militar și o nepregătire totală pentru ofensiva Forțelor Armate.

Acum, oficialii de la Kremlin și propagandiștii mass-mediei federale discută activ despre motivele înfrângerii Rusiei în regiunea Harkov, iar retorica lor s-a schimbat substanțial. Toate eforturile propagandei sunt puse acum în slujba „exonerării lui Putin de orice responsabilitate pentru înfrângere” și transferării acesteia către „consilierii militari insuficient informați” din anturajul dictatorului rus. În special, propaganda de stat dă vina în mod activ pe militari, care nu au observat concentrarea trupelor și echipamentelor ucrainene și au neglijat canalele Telegram care avertizează despre o contraofensivă ucraineană iminentă în regiunea Harkov. 

„Recunoașterea de către Kremlin a înfrângerii din regiunea Harkov arată că Putin este dispus și capabil să recunoască și chiar să accepte înfrângerea Rusiei cel puțin în anumite circumstanțe și să se concentreze pe înlăturarea vinei de la sine” , au conchis analiștii americani.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.