ARGUMENTELE: De ce odiosul monument al ”eroilor securiști” de la Pitești a fost amplasat cu binecuvântarea lui Eduard Hellvig, șeful SRI. Dacă era o inițiativă a rezerviștilor, de ce manifestarea a fost păzită de agenți activi ai Brigăzii Antitero, lucru imposibil fără aprobarea conducerii SRI?


ARGUMENTELE: De ce odiosul monument al ”eroilor securiști” de la Pitești a fost amplasat cu binecuvântarea lui Eduard Hellvig, șeful SRI. Dacă era o inițiativă a rezerviștilor, de ce manifestarea a fost păzită de agenți activi ai Brigăzii Antitero, lucru imposibil fără aprobarea conducerii SRI?

Jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob explică, într-un articol Inpolitics.ro, de ce este imposibil ca monstruosul monument al ”eroilor securiști” amplasat la Pitești să nu fi avut binecuvântarea șefului SRI, Eduard Hellvig. 

”Marea întrebare e: dacă marele public a fost informat că totul e o inițiativă a rezerviștilor, de ce manifestarea a fost păzită de agenți activi ai Brigăzii Antitero, lucru imposibil fără aprobarea conducerii serviciului?”, întreabă Bogdan Tiberiu Iacob, ale cărui argumente le prezentăm în cele ce urmează: 

”Scandalul odiosului monument dezvelit miercuri la Pitești și dedicat ”eroilor” fostei Securități ia amploare, după ce tot mai multe voci, inclusiv din politică, cer desființarea sa. Marea întrebare e alta: dacă marele public a fost informat că totul e o inițiativă a rezerviștilor, de ce manifestarea a fost păzită de agenți activi ai Brigăzii Antitero, lucru imposibil fără aprobarea conducerii serviciului?

”Astăzi, începând cu ora 11.30, la Capela Militară din Pitesti a avut loc reuniunea prilejuită de dezvelirea monumentului comemorativ închinat militarilor care au activat pe „frontul nevăzut” în activitatea de apărare a valorilor fundamentale ale României. Ei sunt nu numai eroii de pe „frontul nevăzut”, dar și eroii „tăcuți”, ei au folosit arma informației pentru a opri și contracara amenințările la adresa națiunii române. Au participat cadre militare în rezervă ale SRI, SIE și Direcției de Informații Militare din mai multe județe ale țării, reprezentanți ai asociațiilor de rezerviști ai MAPN, MAI precum și membri ai Asociației Cultul Eroilor Regina Maria.”.

Cam așa au sunat relatările din presa argeșeană despre monumentul securiștilor, dezvelit miercuri.

Numai că se vorbește doar de cadre în rezervă, pe cînd imaginile (foto sus) arată oribilul monument încadrat de doi oameni ai Brigăzii Antitero, în uniformele noi, introduse acum cîțiva ani.

Pentru ca ofițerii activi să se implice în asemenea activități, mai ales în poziția ”drepți la drapel” și cu armament în dotare – deci nu în afara programului – este necesară aprobarea conducerii județene, deși, mult mai probabil, și a celei naționale, adică generalul Dorin ”Dodo” Rădulescu, șeful B.A.
Ori, cum ”Dodo” e cunoscut ca fiind un personaj foarte prudent, e de luat în calcul că a dorit să aibă în prealabil și binecuvîntarea directorului Eduard Hellvig.

În cuvântul său introductiv, amfitrionul evenimentului, col. rez. Dumitru Șovar, a spus că ”inițiativa noastră derivă din datoria pe care, noi, veteranii serviciilor de informații secrete române, o avem față de atîtea generații de luptători pe frontul nevăzut, care au apărat vatra și neamul într-un permanent război informațional”.

Greu să se poată vorbi măcar de ”eroi” căzuți la datorie, întrucît după revoluție SRI a înregistrat un singur caz de cadru, subofițerul Radu Constantin, căzut ”la datorie”, în fapt mort la o misiune de antrenament, așa că e limpede că eroii cărora le e închinat monumentul sunt din fosta Securitate. Mai ales că Șovar a vorbit despre ”generații de luptători”.

”Luptătorii” în cauză trebuie că sunt securiștii care au vînat rezistența anti-comunistă din munți și pe țăranii care au refuzat colectivizarea.

Și există o mare problemă de moralitate: după revoluție, SRI a marcat repetat distanțarea de fosta Securitate, făcîndu-și un titlu de glorie din eliminarea fostelor cadre din rîndul noilor agenți.

Ori, asta intră în contradicție cu omagierea, acum, a vechilor generații de securiști, că doar nu o fi vorba de Siguranța interbelică.

”Nu ne implicăm în activități care ar putea prejudicia sau aduce atingere imaginii sau prestigiului Serviciului” se arată în Ghidul de Conduită Etică al SRI, aflat pe siteul instituției.

Pare-se că acțiunea de miercuri are capacitatea de a mototoli respectivul prestigiu, cu implicarea SRI.

De aceea ar fi interesant, în opinia noastră, dacă actuala conducere la vîrf a SRI are o poziție vizavi de monumentul securiștilor și niște explicații de dat pentru prezența agenților antitero la ceremonie”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.