Putin a decis: pune baza continuării războiului din Ucraina pe unitățile de mercenari!


Putin a decis: pune baza continuării războiului din Ucraina pe unitățile de mercenari!

Președintele rus Vladimir Putin pariază din ce în ce mai mult pe forțe militare intermediare neregulate, de mercenari și voluntari, decât pe unități și formațiuni obișnuite ale Forțelor Armate ale Federației Ruse. Acest lucru este menționat în raportul analitic al Institutului American pentru Studiul Războiului (ISW). Potrivit ISW, Putin a evitat comanda militară superioară a Rusiei și conducerea Ministerului Apărării toată vara, și mai ales după înfrângerea din regiunea Harkov.

Relația tensionată a lui Putin cu comanda militară și cu Ministerul Apărării poate explica parțial concentrarea Kremlinului pe recrutarea voluntarilor slab pregătiți în unități speciale neregulate, în loc să-i atragă în rezervă, pentru unitățile de luptă obișnuite rusești, explică analiștii.

Unul dintre blogerii ruși a relatat că trupele ruse „au început deja procesul de formare și personalizare a Corpului 4 Armată, cel puțin la nivel de documentare”. Potrivit analiștilor, acest raport poate fi adevărat, având în vedere recentul impuls în Rusia de a forma unități regionale de voluntari în urma înfrângerii Moscovei în regiunea Harkov.

De asemenea, forțele ruse recrutează din ce în ce mai mult prizonieri, aduc unități de cazaci, desfășoară elemente ale serviciilor speciale ruse, cum ar fi Serviciul Federal de Securitate al Rusiei și Rosgvardiya. De asemenea, se mobilizează în secret bărbați din teritoriile ocupate, din regiunile Donețk și Lugansk, în ciuda faptului că acest lucru a atras unele critici din partea ofițerilor ruși pensionați, care cer mai degrabă crearea diviziilor regulate decât a batalioanelor de voluntari.

Formarea unor astfel de unități speciale va duce la mai multă tensiune, inegalități și o lipsă generală de coeziune între forțe, adaugă analiștii, publicația rusă Insider anunțând chiar cazuri de discriminare etnică în unitățile cecene, acolo unde conducerea cecenă trimite în primele rânduri, pe front, recruți care nu sunt de naționalitate cecenă, înainte de a-i arunca pe ceceni în luptă.

Mai mult decât atât, personalul militar profesionist este foarte probabil să întâmpine probleme de comportament în rândul prizonierilor recrutați, mai ales având în vedere numărul deținuților recrutați condamnați pentru crime violente, droguri și viol.

Practic, formarea de unități neregulate, antrenate în grabă, nu contribuie foarte mult la adăugarea puterii de luptă efective forțelor ruse care luptă în Ucraina, se arată în raport, în condițiile în care armata rusă continuă să-și concentreze eforturile pe încercările de a ocupa pe deplin regiunea Donețk, de a organiza apărarea și de a menține teritoriile capturate, precum și de a perturba acțiunile active ale Forțelor de Apărare ucrainene în anumite zone. 

Acest lucru a fost raportat de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei în briefingul de dimineață din 19 septembrie. În timpul zilei, unitățile Forțelor de Apărare au respins atacurile armatei ruse în zonele așezărilor Mykolaivka Druga, Vesela Dolyna și Bakhmut.

Pe parcursul zilei, aviația Forțelor de Apărare a efectuat 21 de atacuri. S-a confirmat că au fost lovite 16 zone de concentrare a forței de muncă și a bazelor armatei ruse și 5 poziții de sisteme de rachete antiaeriene.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.