VIDEO. Temutul criminal de război Igor "Strelkov" Girkin, fost ofițer FSB, se dezlănțuie la adresa lui Vladimir Putin, prezicându-i un sfârșit sângeros, asemănător lui Gaddafi sau Saddam Hussein. „Va fi ucis de propriii curteni”


VIDEO. Temutul criminal de război Igor "Strelkov" Girkin, fost ofițer FSB, se dezlănțuie la adresa lui Vladimir Putin, prezicându-i un sfârșit sângeros, asemănător lui Gaddafi sau Saddam Hussein. „Va fi ucis de propriii curteni”

Într-o intervenție video pe canalul său de Telegram în care comentează critic zdrobirea rușilor de către contraofensiva ucraineană din regiunea Harkov, Igor Girkin, separatist pro-rus ultranaționalist, fost ofițer al FSB (Serviciul de Securitate al Federației Ruse), personaj controversat, considerat criminal de război pentru rolul avut în anexarea Crimeii, războiul din Donbas din 2014, doborârea avionului de pasageri al Malaysia Airlines și în agresiunea militară din prezent a Rusiei, îi prezice lui Vladimir Putin un sfârșit violent, asemănător lui Muammar al-Gaddafi sau Saddam Hussein, or, în cel mai fericit caz, în fața Tribunalul penal internațional de la Haga. 

Girkin apreciază că, pentru asta, mai este nevoie doar de câteva victorii ale ucrainenilor și de o inflație galopantă, liderul rus urmând să fie „terminat” chiar de anturajul său (de „propriii curteni”). VIDEO AICI.

Cine este Girkin, cunoscut mai ales sub pseudonimul său de război „Strelkov” (Trăgătorul – pentru că s-ar pricepe să tragă cu diferite tipuri de armă), astăzi unul dintre cei mai urmăriți „bloggeri militari” ultranaționaliști ai Rusiei (are aproape 500.000 de urmăritori pe canalul său de Telegram). 

Lider al milițiilor din așa-zisa Republică Populară Donețk, fost ofițer GRU și FSB, Girkin a devenit cunoscut în contextul reizbucnirii confictului din estul Ucrainei și al anexării ilegale a Peninsulei Crimeea. 

O parte importantă din viața și activitatea lui Igor Strelkov/Girkin a devenit cunoscută după ce adresa sa personală de e-mail ([email protected]) a fost spartă, iar corespondența sa, de peste 1.850 de scrisori și un număr impresionant de imagini, a fost publicată pe internet.

Potrivit pașaportului său, numele său este Igor Girkin și s-a născut la Moscova la 17 decembrie 1970. 

După cum povestește Girkin despre el însuși, într-una dintre scrisorile sale, a absolvit Institutul Arhivelor Istorice din Moscova, dar nu a lucrat în acest domeniu nicio zi, preferând sfera militară.

A participat ca voluntar la războaiele din Transnistria (1992), Bosnia (1992-1993), Cecenia (pe bază de contract, 1995) și a servit în cadrul Serviciului Federal de Securitate din 1996 până în martie 2013. Între 1999 și 2005, a luptat în Cecenia, primid diverse distincții de luptă și părăsind serviciul militar cu gradul de colonel.

Aproximativ 90% din toate scrisorile publicate sunt dedicate reconstrucției militare și istorice și comercializării de arme rare. În noiembrie 2013, a mărturisit că deține 3 mitraliere "Maxim" și trei arme străine.

Interesul lui Igor Girkin pentru Ucraina are o istorie destul de lungă. În ianuarie 2010, el coresponda cu o persoană, Rasul Gamzatov, și scria: „Unii dintre amicii și prietenii mei sunt implicați în "proiectul ucrainean"... dacă facem un efort, scenariul transnistrean va fi posibil...".

Potrivit unor surse ucrainene oficiale, până și colegii lui Girkin din cadrul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei se însă temeau de sentimentele sale "patriotice" prea înflăcărate, considerându-l un "nebun periculos".

În aprilie 2014, fostul militar și spion rus a capturat orașul Sloviansk din estul Ucrainei cu o bandă de trupe neregulate, devenind apoi ministrul Apărării al autointitulatei „Republicii Populare Donețk”.

 

Girkin este unul dintre ofițerii ruși implicați în iulie 2014 în doborârea avionului de pasageri al Malaysia Airlines deasupra regiunii Donbas, tragedia soldata cu moartea tuturor celor 298 de oameni aflați la bord. Strelkov a fost judecat în lipsă și este urmărit la nivel internațional.

Potrivit politico.eu, analiștii occidentali care caută indicii cu privire la următorii pași ai Rusiei sunt atenți la afirmațiile lui Strelkov care pare să posede abilitățile răsposatului ultranaționalist Vladimir Jirinovski (mort la 6 aprilie 2022) în ce privește descifrarea și interpretarea gândirii de la Kremlin. Jirinovski fusese filmat, în urmă cu trei ani, în timp ce tăia un tort aniversar în forma Ucrainei și spunea că Rusia ar trebui să anexeze cele două treimi estice ale țării. În decembrie anul trecut, Jirinovski a prezis aproape la zi invazia rusă din februarie.

În urmă cu câteva zile, același Girkin care astăzi îi prevede lui Putin un sfârșit sângeros (iar în 2014 jura să-l apere pe dictatorul de la Kremlin cu prețul vieții) aprecia că „Ucraina a câștigat deja acest război” și că Rusia ar trebui să se concentreze pe salvarea trupelor sale.

„Acum, de fapt, ai noștri mai pot vorbi doar despre cum să oprească agravarea dezastrului și să prevină transformarea înfrângerii operaționale într-una strategică. Deși, în general, s-a cam întâmplat deja asta. Bătălia pentru inițativă a fost câștigată de inamic. Tot ce mai putem face este să prevenim ca forțele ucrainene să încercuiască și să distrugă un număr important din trupele noastre”, a comentat Girkin într-o postare pe Telegram din 9-10 septembrie.

În luna mai, Girkin spunea că ministrul Apărării, Serghei Șoigu, ar trebui acuzat cel puțin de „neglijență criminală” în ce privește războiul din Ucraina, dar că îl suspectează, de fapt, pe oficialul rus chiar de trădare, recunoscând însă cu nu are probe suficiente în acest sens. 

Kremlinul nu a răspuns acuzațiilor formulate de Girkin, mai ales începând cu luna mai. 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.