Zvârcolirile kuliokarului Dodon


Zvârcolirile kuliokarului Dodon

În ultima vreme se atestă o tendință foarte periculoasă: în timp ce la Procuratura Anticorupție se depun eforturi susținute și curajoase pentru finalizarea multipleleor dosare (inclusiv de corupție și trădare de patrie) cu implicarea ex-președintelui PSRM și fostul șef al statului Igor Dodon, instanțele de judecată sunt refractare la noile probe care demonstrează vinovăția lui incontestabilă. Ba mai mult decât atât: prin decizii inexplicabile, ele au reușit deja să-l transforme pe Dodon într-o victimă și vedetă a mass-media locale și rusești, iar judecătoria de la Ciocana i-a redus ieri cu 10 zile termenul de arest la domiciliu, chiar dacă procurorul de caz a solicitat încă 30 de zile, prezentând și argumentele de rigoare.

Incertitudinea generală în domeniul reformării de substanță a justiției, promovarea foarte lentă a reformelor sub pretextul unor posibile reproșuri din partea instituțiilor europene generează o situație periculoasă când instanțele de judecată revin la metodele vechi de activitate, protejând marii corupți și oligarhi. Incoerența, inconsecvența și bâlbâielile reprezentanților responsabili de reforma justiției ar putea conduce la incredibila situație când kuliokarul Dodon se va alătura, peste 20 de zile, protestatarilor din fața Parlamentului, urmare deciziilor instanțelor de judecată.

Nu este de neglijat în acest context nici implicarea factorului politic intern și extern, cunoscându-se foarte bine "raporturile speciale și privilegiate" ale lui Dodon la Kremlin, inclusiv colaborarea acestuia cu serviciile secrete rusești. "Departamentul moldovenesc" din Administrația de la Kremlin își intensifica activitatea și influența la Chișinău pentru a-l scoate "basma curată" pe cel mai corupt ex-președinte al Republicii Moldova. Nu ne-am mira dacă în zilele următoare va veni iarăși "în ospeție" la Chișinău, "neinvitat de nimeni", marele "iubitor si salvator al Moldovei" memorandistul Dmitrii Nikolaevici Kozak.

Locul lui Dodon e la pușcărie: cu cât mai degrabă, cu atât mai bine. Este obligațiunea primară a întregului sistem de justiție de la noi!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.