Erdogan face declarația care zguduie din temelii Kremlinul: "Zonele care au fost invadate vor fi returnate Ucrainei!"


Erdogan face declarația care zguduie din temelii Kremlinul: "Zonele care au fost invadate vor fi returnate Ucrainei!"

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că toate zonele invadate de Rusia ar trebui să fie returnate Ucrainei, inclusiv Crimeea, care a fost anexată de forțele lui Vladimir Putin în 2014.

PBS NewsHour a publicat o transcriere completă a interviului cu președintele Turciei, pe parcursul căruia acesta a spus: "Dacă se va stabili pacea în Ucraina, desigur, returnarea pământului care a fost invadat va deveni cu adevărat importantă. Asta este ceea ce se așteaptă. Asta este ceea ce se dorește. Putin a făcut anumiți pași. Noi am făcut anumiți pași. Zonele care au fost invadate vor fi returnate Ucrainei".

Presat în mod special cu privire la problema Crimeei, Erdoğan a răspuns: "Din 2014, vorbim despre asta cu dragul meu prieten Putin și asta i-am cerut. I-am cerut să returneze Crimeea proprietarilor de drept... din păcate, nu a fost făcut niciun pas înainte".

Erdogan a refuzat să spună despre cine crede că a avut un avantaj pe front în actualul război: "Ca lider, nu sunt dispus să iau în considerare acest lucru. Tot ce vrem să facem și ceea ce vrem să vedem este să încheiem această bătălie prin pace, iar fie că este vorba de Putin, fie că este vorba de Zelenski, am cerut și recomandat întotdeauna acest lucru. Acesta este un conflict care s-a soldat cu victime. Oamenii mor și nimeni nu va câștiga la sfârșitul zilei".

Președintele Turciei a mai precizat că a discutat direct cu Putin despre desfășurarea războiului, dând de înțeles că dictatorul de la Kremlin ar avea de gând să pună capăt ostilităților: "În Uzbekistan, m-am întâlnit cu președintele Putin și am avut discuții foarte ample cu el. Și de fapt mi-a arătat că este dispus să pună cât mai curând capăt privind ceea ce se întâmplă. Aceasta a fost impresia mea, pentru că modul în care merg lucrurile acum este destul de problematic. Cred că se va face un pas semnificativ înainte. 200 de ostatici vor fi schimbați în baza unui acord între părți".

În timpul interviului, Erdogan a mai menționat că "nicio invazie nu poate fi justificată" și a rămas diplomatic când a fost întrebat dacă Putin a făcut o greșeală de calcul prin organizarea invaziei. 

"Niciun lider nu ar spune ulterior că a fost o greșeală. Nimeni nu va spune, da, am făcut o greșeală. Același lucru poate fi aplicat și privind Ucraina. Zelenski, crezi că atunci când a mers înainte, a simțit că a făcut o greșeală? Conducătorii, când merg pe o cale, le e foarte greu să facă pași înapoi", a zis Erdogan. (sursa: The Guardian)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.