Șeful diplomației europene solicită Chinei să-și folosească influența asupra Rusiei pentru a o determina să înceteze războiul contra Ucrainei


Șeful diplomației europene solicită Chinei să-și folosească influența asupra Rusiei pentru a o determina să înceteze războiul contra Ucrainei

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, s-a întâlnit miercuri cu ministrul chinez de Externe, Wang Yi, cu prilejul Adunării Generale a ONU de la New York, și i-a cerut acestuia ca țara sa să-și folosească influența asupra Rusiei pentru a o convinge să înceteze războiul contra Ucrainei. 

"Borrell și Wang au discutat despre războiul nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv efectele sale globale destabilizatoare, precum și despre drepturile omului. Înaltul Reprezentant Borrell a reiterat așteptările Europei ca Beijingul să-și folosească influența asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului, care provoacă o criză triplă la nivel mondial: penurie de alimente și energie, respectiv instabilitate financiară", se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Serviciului European de Acțiune Externă.

Borrell a vorbit, de asemenea, despre situația centralei nucleare Zaporojie, subliniind că un accident nuclear se poate întâmpla în orice moment și că este prioritar să se discute despre modalitățile de a se evita o criză nucleară.

Ambele părți au discutat, totodată, chestiuni legate de drepturile omului și au abordat inclusiv ideea convocării unei sesiuni de dialog UE-China pe tema drepturilor omului. (sursa: Ukrinform)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.