Expertă americană în securitate națională: "Detonarea unei arme nucleare rusești nu va câștiga războiul din Ucraina pentru Putin. De fapt, sfârșitul e aproape pentru opțiunile militare ale acestuia"


Expertă americană în securitate națională: "Detonarea unei arme nucleare rusești nu va câștiga războiul din Ucraina pentru Putin. De fapt, sfârșitul e aproape pentru opțiunile militare ale acestuia"

Rebecca Grant, expertă americană în probleme de securitate națională, precizează, într-o analiză pentru Fox News, că atât mobilizarea anunțată de dictatorul de la Kremlin, Vladimir Putin, cât și amenințarea nucleară pe care a reiterat-o sunt ineficiente, iar opțiunile militare de care acesta dispune în Ucraina se epuizează. 

De asemenea, Rebecca Grant scoate în relief că folosirea de către Putin a armelor nucleare nu-l va ajuta să câștige războiul împotriva Ucrainei, întrucât ar urma repercusiuni majore pentru Rusia, inclusiv o potențială deteriorare masivă a relațiilor Beijing-Moscova. 

Redăm analiza integrală a Rebeccăi Grant, pe parcursul căreia aceasta atrage atenția că ultimul discurs al dictatorului de la Kremlin a fost gol de conținut, reprezentând probabil doar o încercare de-a acestuia de a-și pregăti terenul pentru a cosmetiza în ochii propriului popor o înfrângere majoră suferită în Ucraina:

"Sfârșitul e aproape pentru opțiunile militare ale lui Putin în Ucraina. 

Miercuri, la Moscova, Putin a declarat că va mobiliza rezerviști și va organiza referendumuri politice pe teritoriul ucrainean capturat. Și a amenințat din nou că va folosi arme nucleare dacă există un pericol asupra teritoriului Rusiei. 

În ciuda limbajului înfricoșător, Putin nu păcălește pe nimeni din NATO. Secretarul general Jens Stoltenberg nu a șovăit, subliniind că Rusia nu are suficiente arme pentru a echipa mai multe trupe. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat imediat că discursul a arătat că Putin se confruntă cu dificultăți majore. Și la ONU, președintele Biden a denunțat războiul lui Putin.

Cea mai mare problemă a lui Putin este că Rusia pierde, iar Ucraina a preluat inițiativa. Ucraina are în desfășurare două contraofensive, în nord și în sud. Ucraina a obținut o victorie majoră împingând forțele ruse din orașul Izium în urmă cu două săptămâni, păstrând astfel controlul asupra unei autostrăzi-cheie. Forțele ruse au fugit. Înfrângerea din Izium a arătat, de asemenea, că performanța pe câmpul de luptă a forțelor ruse este din ce în ce mai proastă. Ucraina învață și face progrese în timp ce Rusia este pe fugă.

Anunțul de miercuri mi s-a părut ca și cum Putin a trebuit să facă ceva pentru a-i convinge pe ruși că mai are un plan. Dar iată de ce cuvintele lui sunau goale.

Putin a anunțat o mobilizare parțială a 300.000 de rezerviști. Dar mobilizarea nu va avea loc peste noapte, nici măcar în următoarele câteva săptămâni. Pur și simplu transportul de noi trupe pe linia frontului va fi dificil pentru Rusia, deoarece Ucraina folosește arme cu rază lungă de acțiune pentru a viza drumurile și depozitele de aprovizionare. Armata Rusiei pierde acest război în ciuda numărului superior de trupe. Nu au nicio idee despre cum să facă față tacticilor și noilor arme ale Ucrainei.

Cred că Putin încearcă să găsească o cale de a-și cosmetiza înfrângerea. El va organiza referendumuri trucate în care teritoriile ocupate 'votează' să se alăture Rusiei. Asta face parte din vechiul său plan, dar nu va fi de folos dacă Rusia continuă să piardă teren în fața forțelor Ucrainei.

Cel mai mare semn de disperare a fost reiterarea amenințării nucleare. De-a lungul timpului, amenințările nucleare ale lui Putin au fost menite să sperie NATO, SUA și aliații, iar astfel aceștia să oprească furnizarea de asistența militară pentru Ucraina. Cel mai mult Putin și-ar dori ca Washingtonul, Londra, Berlinul și Varșovia să se retragă în carapace și să diminueze ajutorul militar pentru Ucraina. 

Dar amenințările Rusiei nu funcționează. Armata americană a raportat totodată că forțele nucleare rusești nu și-au schimbat postura, potrivit lui Kirby. Acesta este un punct foarte important. Înseamnă că Rusia nu etalează armele nucleare și nu mobilizează personalul pentru a le folosi. Desigur, armata americană a urmărit îndeaproape unitățile nucleare ale Rusiei cu mult înainte de 24 februarie, iar Pentagonul spune că postura Rusiei nu s-a schimbat în ultimele șapte luni. Putin spune că 'nu blufează', dar deocamdată amenințările sale nucleare sunt doar vorbe. 

E adevărat că Rusia dispune de niște arme nucleare destul de urâte. Cu toate acestea, Putin știe bine că utilizarea unei arme nucleare rusești în Ucraina, din cauza vântului, va sufla înapoi radiația asupra forțelor ruse și în Rusia însăși. După cum a spus Biden, vor exista 'consecințe grave' dacă Rusia folosește o armă nucleară. Dacă are loc un astfel de eveniment odios, există o gamă completă de opțiuni militare legitime de răzbunare pe care aliații să le ia în considerare. Imaginează-ți doar ce le-ar putea face un bombardier furtiv B-2 american țintelor militare din Crimeea. De altfel, puterile nucleare Marea Britanie și Franța au și ele opțiuni.

Detonarea unei arme nucleare rusești nu va câștiga războiul din Ucraina pentru Putin. Nu uitați că Beijingul este deja nervos cu privire la eșecurile militare ale Rusiei, iar utilizarea unei arme nucleare de către Putin ar putea pune pe butuci achizițiile vitale de energie rusească ale Chinei și ar izola și mai mult Rusia.

Concluzia este că succesul Ucrainei închide opțiunile de care dispune Putin. Mai multe trupe nu vor rezolva problemele tactice aproape insurmontabile ale Rusiei, cum ar fi comanda și controlul slab, incapacitatea de manevră, lipsa superiorității aeriene, respectiv pierderile mari de elicoptere și drone fără pilot. Dacă acesta este următorul mare plan al lui Putin, vedem din nou că Putin nu este un geniu militar".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.