Kremlinul a anunțat categoriile profesionale exceptate de la mobilizarea parțială. De scutire beneficiază și propagandiștii "de importanță sistemică"


  • ACP
  • Sep 26, 2022 11:31
  • 998
Kremlinul a anunțat categoriile profesionale exceptate de la mobilizarea parțială. De scutire beneficiază și propagandiștii "de importanță sistemică"

Ministerul Apărării din Rusia a anunțat vineri care sunt categoriile profesionale scutite de la chemarea în armată, după ce fusese anunțată inițial, chiar după discursul lui Putin privind mobilizarea, prima categorie ce va fi exceptată - cea a lucrătorilor din industria de apărare. 

Anunțul făcut vineri spune că parte din cei care lucrează în alte industrii de importanță critică vor fi scutiți de la recrutare, în încercarea de a "asigura continuarea activității unor industrii de înaltă tehnologie, precum și a sistemului financiar al Rusiei"

Mai multe companii IT ruse ceruseră statului, imediat după anunțul lui Putin, să le scutească angajații de la mobilizare, după ce mulți dintre aceștia au primit somații din partea comisariatelor militare chiar din primele ore de după declararea mobilizării și după ce mulți dintre ei au plecat din țară, înainte de a-și primi somația. 

Acum se știe că bună parte dintre cei care lucrează în IT, lucrătorii din telecomunicații, profesioniștii din domeniul finanțelor, precum și unii angajați ai instituțiilor mass-media "de importanță sistemică", au scapăt de "mobilizarea parțială" anunțată de președintele Putin. Instituțiile media ai căror angajați sunt vizați de excepție sunt cele mai multe canale TV și posturi de radio de stat, agenții de presă și ziare, dar și unele dintre puținele instituții media private din Rusia. 

Banca centrală a Rusiei a anunțat într-un comunicat că "angajații care lucrează în domenii critice vor rămâne pe posturile lor, astfel încât sistemul financiar să poată continua să funcționeze fără probleme, oamenii să-și poată primi salariile, pensiile și beneficiile sociale la timp, plățile cu cardul și transferurile funcționează și să poată fi emise noi împrumuturi".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.