Kaczyński: Suntem în dezacord cu Germania, nu cu Uniunea Europeană!


Kaczyński: Suntem în dezacord cu Germania, nu cu Uniunea Europeană!

Jarosław Kaczyński, liderul principalului partid de guvernământ din Polonia, PiS, a vorbit duminică despre relațiile Varșoviei cu UE, pe fondul controverselor legate de finanțarea prevăzută pentru Polonia în cadrul programului de redresare post-COVID, sprijin financiar pe care UE l-a înghețat de luni de zile. 

Kaczynski a precizat că nu există nicio problemă între Polonia și UE, adăugând în schimb că adevărata problemă este reprezentată de poziția dominantă a Germaniei în instituțiile Uniunii Europene, ceea ce cauzează dificultăți Poloniei. Acesta a făcut referire, totodată, la despăgubirile pe care Polonia le așteaptă din partea Germaniei pentru atrocitățile comise de naziști în cel de-al Doilea Război Mondial.

"Desigur, Germania operează sub vălul Uniunii Europene. Vă reamintesc că nu ne certăm cu UE, suntem membri loiali, ci avem o dispută cu Germania. Pur și simplu nu vrem vechea idee germană dintr-o carte de datează din 1915, numită 'Mitteleuropa', în care era planificat ca Polonia să fie o țară subordonată Germaniei, să se poată dezvolta economic, dar să fie întotdeauna cu mult în spatele Germaniei", a spus Kaczyński.

Liderul PiS a subliniat că aceasta este esența disputei la nivelul UE. Kaczyński a mai explicat că este o dispută, inclusiv în Polonia, cu privire la rolul Germaniei în Europa. În acest sens, acesta a precizat că în prezent există un partid polonez în Polonia și anume PiS, dar și "un partid german", mai precis Platforma Civică a cărei reprezentant e Donald Tusk. 

Kaczyński a abordat, de asemenea, problema despăgubirilor pe care Polonia le cere din partea Germaniei pentru pierderile suferite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. El a amintit că până acum 70 de țări au primit diferite tipuri de despăgubiri pentru pierderile cauzate de Germania, însă Polonia nu se numără printre acestea.

"Nu putem accepta ideea că suntem mai răi. A spune că nu ni se datorează face parte din această paradigmă", a spus acesta. 

El a mai menționat că decizia din 1953 a Guvernului comunist al Poloniei privind renunțarea la solicitarea respectivelor reparații de război nu ar trebui luată în calcul. 

"Lupta pentru reparații va dura mult timp, dar o vom conduce cu toată consecvența la scară globală. Lumea trebuie să știe ceea ce s-a întâmplat de fapt!", a conchis Jarosław Kaczyński. (sursa: TVP World)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.