Blinken, semnal de alarmă: O invazie chineză asupra Taiwanului va fi devastatoare pentru economia globală!


Blinken, semnal de alarmă: O invazie chineză asupra Taiwanului va fi devastatoare pentru economia globală!

Într-un interviu acordat vineri, 23 septembrie, pentru CBS, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că daunele pe care o invazie chineză le-ar cauza industriei semiconductoarelor din Taiwan ar fi "devastatoare" pentru economia globală.

Blinken a spus că acțiunile din ce în ce mai agresive ale Chinei în strâmtoarea Taiwan reprezintă o amenințare la adresa păcii și stabilității în regiune. Acesta a mai precizat că, pe parcursul unei întâlniri avute vineri cu ministrul chinez de Externe Wang Yi, el a reiterat aderarea continuă a administrației Biden la politica "o singură China",  respectiv hotărârea SUA ca diferențele dintre cele două părți ale strâmtorii să fie rezolvate pașnic. 

Blinken a adăugat că i-a transmis omologului chinez"îngrijorarea profundă" că Beijingul ia măsuri în încercarea de a schimba status quo-ul.

Blinken a subliniat că un procent mare din semiconductorii din lume sunt fabricați în Taiwan. De fapt, 65% din semiconductorii globali și aproape 90% dintre cipurile avansate sunt produse în Taiwan, potrivit Voice of America.

Secretarul de stat a explicat că acesta este unul dintre motivele pentru care Washingtonul investește intens în dezvoltarea semiconductoarelor în SUA. Apoi a avertizat că, în cazul în care China ar ataca Taiwanul, efectele asupra economiei globale rezultate din perturbarea lanțului de aprovizionare cu semiconductori ar fi "devastator". (sursa: Taiwan News)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.