”Erdogan e un șobolan de canalizare!” Declarația vicepreședintelui Parlamentului German a generat un scandal dilomatic major cu Turcia


  • ACP
  • Sep 28, 2022 15:58
  • 1434
”Erdogan e un șobolan de canalizare!” Declarația vicepreședintelui Parlamentului German a generat un scandal dilomatic major cu Turcia

Relațiile dintre Turcia și Germania par să fie sever deteriorate în acest moment, după ce vicepreședintele Parlamentului Federal al Germaniei, Wolfgang Kubicki, l-a numit pe președintele Recep Tayyip Erdogan „șobolan de canalizare”, într-un discurs privind migrația ilegală.

Răspunsul Turciei a venit imediat prin Ministerul de Externe, care l-a convocat, marți, pe ambasadorul Germaniei la Ankara pentru comentariile absolut jignitoare făcute de politicianul german, după cum a informat site-ul de știri Artı Gerçek. 

De asemenea, ministerul a dat un comunicat public în care a condamnat ferm "declarațiile jignitoare făcute de domnul Wolfgang Kubicki despre președintele Erdogan” și a spus că remarcile „indecente” demonstrează „nivelul politic și moral al lui Kubicki și dezvăluie banalitatea lui".

Politicianul german în vârstă de 70 de ani, care este și membru marcant al partidului FDP aflat în coaliția de guvernare de la Berlin, a confirmat episodul, punctând pentru DW Turkish: 

”L-am descris pe domnul Erdogan drept un șobolan de canalizare când a fost menționat un mic episod de la un eveniment electoral din Saxonia Inferioară. Un șobolan de canalizare este o creatură mică, drăguță, dar în același timp inteligentă și vicleană, care apare și în poveștile pentru copii. El este, de asemenea, văzut ca protagonistul principal în multe povești pentru copii. De exemplu, în cărțile ‹Kalle, șoarecele de canal› și ‹Ratatouille›”

Contextul în care a fost rostită insulta a fost, de fapt, un discurs împotriva unui nou aflux de imigranți ilegali care ar veni din Turcia, către Germania: "trebuie să remarcăm că valul de refugiați de-a lungul rutei balcanice (din Turcia – n. red.) este din nou în creștere, ceea ce reprezintă o provocare pentru politica externă și internă a Germaniei".

Potrivit articolului 299 din Codul penal al Turciei, insultarea președintelui este o infracțiune și atrage o pedeapsă maximă de patru ani de închisoare, ceea ce complică foarte tare situația creată de înaltul oficial german – detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.