Odată cu revenirea lui Xi Jinping în public, doi înalți oficiali chinezi sunt trimiși în judecată. Care a fost ciclul epurării


  • ACP
  • Sep 29, 2022 11:34
  • 1416
Odată cu revenirea lui Xi Jinping în public, doi înalți oficiali chinezi sunt trimiși în judecată. Care a fost ciclul epurării

Miercuri a fost anunțată încheierea anchetei pentru luare de mita care l-a privit pe Liu Yanping, fost director în cadrul Comisiei Centrale pentru Inspecția Disciplinei din Ministerul Securității, unde a avut și funcția de viceministru.  

Anunțul Procuraturii Populare Supreme spune că Liu (foto 1), în vârstă de 67 de ani, a primit proprietăți "imense" în schimbul unor favoruri, asta începând din 2009 când a fost numit director adjunct al Biroului Central al Gărzii din Ministerul Securității Publice – o unitate însărcinată cu protejarea liderilor de vârf ai partidului – până când a fost revocat din toate funcțiile.  

De asemenea a fost anunțată și încheierea anchetei altui demnitar chinez, Shen Deyong (foto 2), fost vicepreședinte executiv al Curții Populare Supreme, care a fost reținut în martie pentru "încălcare gravă a legii și a disciplinei", adică pentru corupție, apoi a fost exclus din partid, iar, la sfârșitul acestei luni, și-a pierdut toate titlurile oficiale. Shen ar fi permis rudelor și personalului din subordinea sa să acționeze ca "brokeri judiciari" și și-a folosit puterea pentru câștiguri personale.

Anunțurile acestea au loc imediat după reapariția în spațiul public, după o scurtă pauză, a președintelui Xi Jinping și cu doar câteva săptămâni înainte de congresul Partidului Comunist, când e de așteptat ca acesta să obțină un al treilea mandat de secretar general al partidului.

De la venirea sa la putere, în 2012, Xi a promovat o amplă campanie anticorupție, în cadrul căreia au fost îndepărtați și condamnați cu pedepse mari, în unele cazuri închisoarea pe viață, pentru fapte precum corupția și abuzul de putere, mai mulți șefi ai ministerelor de forță și ai altor instituții importante. Între aceștia s au numărat fostul ministru al Justiției și ministru adjunct al Securității Publice, Fu Zhenghua, fostul șef al Securității din Jiangsu, Wang Like, fostul șef al poliției din Shanghai, Gong Daoan, fostul șef al poliției din Chongqing, Deng Huilin și fostul șef al poliției din Shanxi, Liu Xinyun.  

E foarte posibil că toată această campanie anticorupție să fie și o campanie de epurare a posibililor adversari ai lui Xi Jinping, ori a celor care nu arată suficientă docilitate șefului comunist suprem și grupării care îl susține. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.