Ludovic Orban: "Dîncu pune în pericol scutul de la Deveselu! Îi cer public președintelui PSD să îi retragă sprijinul politic!"


Ludovic Orban: "Dîncu pune în pericol scutul de la Deveselu! Îi cer public președintelui PSD să îi retragă sprijinul politic!"

Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, i-a cerut joi președintelui PSD, Marcel Ciolacu, să îi retragă sprijinul politic ministrului Apărării, Vasile Dîncu, acuzându-l că "pune în pericol scutul de la Deveselu chiar în timp ce Putin și alți lideri de la Kremlin amenință cu folosirea armei nucleare".

Concret, LIDL reușise să obțină de la Ministerul Apărării Naționale mutarea unui radar NATO din județul Dolj, echipament care face parte din sistemul de apărare pentru zboruri de mică înălțime al scutului de la Deveselu, pentru a construi un depozit.

"Noroc că un judecător de la Tribunalul din Craiova a anulat înțelegerea extrajudiciară dintre MAPN și LIDL", a completat Orban. 

De asemenea, Ludovic Orban a solicitat Direcției Naționale Anticorupție să demareze cu celeritate o anchetă penală cu privire la acest caz. 

Redăm comunicatul integral al liderului Forța Dreptei:

"Ministrul Apărării ne lasă fără apărare

În comuna Cârcea este amplasat un radar care are obiectivul de apărare a scutului de la Deveselu contra atacurilor aeriene de joasă înălțime. Scutul de la Deveselu este un element cheie al sistemului defensiv anti-rachetă, care are rolul de a proteja țările NATO contra unui eventual atac nuclear rusesc.

Tot în comuna Cârcea este primar din 2004 Valerică Pupăză, de la PSD. Domnul Pupăză este și proprietar de terenuri din comună și se ocupă de tranzacții imobiliare. Una a ajuns în atenția opiniei publice. Vânzarea unui teren de 235.000 de metri pătrați către LIDL pentru construirea unui depozit.  

Deși știa că terenul este în apropierea unui radar și că, pentru emiterea autorizației de construcție, era necesar conform prevederilor legale avizul MAPN, primarul proprietar și vânzător a omis să precizeze acest 'amănunt' în cursul procesului de eliberare a certificatului de urbanism și, ulterior, a autorizației de construcție. Asta doar pentru terenul tranzacționat de el, pentru că pentru un alt teren din vecinătate s-a cerut avizul MAPN.

Ministerul Apărării, după emiterea autorizației de construcție, atacă perfect justificat în instanță autorizația pentru a bloca lucrările de construcție a depozitului pentru că afectează funcționalitatea radarului, făcându-l aproape inutil și lăsând fără apărare scutul de la Deveselu.  

În cursul procesului, ministerul care a atacat autorizația își schimbă poziția și ajunge la o înțelegere extrajudiciară cu LIDL prin care renunță la acțiune și se angajează să relocheze radarul pe cheltuiala NATO.  

Absolut scandalos! Pentru a nu deranja primarul pesedist, care a băgat în propriile buzunare milioane de EURO, președintele Consiliului Județean ( tot PSD ), care a semnat certificatul de urbanism și autorizația de construcție, ambele ilegale, și alți actori implicați în acest tun imobiliar, ministrul PSD al Apărării, Vasile Dâncu, nu numai că nu face plângere penală contra celor care au călcat în picioare legea, dar renunță și la procesul intentat LIDL și autorităților locale pentru anularea autorizației și oprirea construcției ilegale.  

Deci, ministrul Apărării pune în pericol scutul de la Deveselu chiar în timp ce Putin și alți lideri de la Kremlin amenință cu folosirea armei nucleare. Noroc că un judecător de la Tribunalul din Craiova a anulat înțelegerea extrajudiciară dintre MAPN și LIDL.

Deși acest tun imobiliar a fost prezentat în media independentă, până astăzi instituțiile statului care au competențe legale nu au făcut nimic. Președintele tace. CSAT tace. DNA tace. Premierul Ciucă, fost șef al statutului major, originar din Dolj și chiar senator de Dolj, tace complice. Ciolacu, șeful PSD, tace și el mâlc. Se încearcă în mod clar „punerea batistei pe țambal”, mușamalizarea acestei tranzacții veroase.  

Îi cer public președintelui PSD să îi retragă sprijinul politic atât lui Vasile Dâncu, ministrul Apărării, cât și primarului PSD din Cârcea și președintelui Consiliului Județean Dolj. Îi cer Premierului Ciucă și Președintelui Iohannis să îl demită de urgență pe Vasile Dâncu din funcția de ministru al Apărării pentru punerea în pericol a siguranței naționale. Solicit public șefului DNA să demareze imediat o anchetă penală pentru identificarea și pedepsirea vinovaților".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.